Tien tips voor working moms!

Geplaatst op 31 januari 2024

In de afgelopen twintig jaar heb ik zoveel leuke vrouwen ontmoet of geïnterviewd die bijna allemaal het moederschap combineerden met een baan of eigen onderneming. En ook al ging het interview ergens anders over, ik kon het nooit nalaten om aan het eind van het gesprek naar de tips van de pro’s te vragen. Over het moederschap welteverstaan. Want hoe deden ze dat? Een wervelende baan en geweldig gezin, vaak beiden succesvol? En dan zagen ze er vaak ook nog goed uit, waren ze aardig, goed gehumeurd en smart. Ja heus, je zou het niet geloven maar het is echt. En daarnaast heb ik zelf ook een ontzettend leuke vriendinnenkring die allemaal werk en familie combineren, een groot sociaal netwerk onderhouden en een wereldreis maken met een peuter in hun rugzak. Werkelijk, – hoe doen ze het? Ik deel de beste tien tips voor werkende moeders met je:

 

 

  1. Wees flexibel. Ha. Die raadde je al! Wees dus zo flexibel totdat je als een elastiekje uitgerekt wordt en weer terugspringt? Nee dus. Correctie: wees flexibel en stel je grenzen. Dus geen paniek als zoonlief om 6 uur moet voetbal trainen en jij om vijf uur nog in de file staat. Hij smeert maar een boterham in plaats van de schijf van vijf. Of als je deadline nadert van je werk en je gewoonweg geen tijd hebt om je huis op te ruimen. Go with the flow, stel je prioriteiten en ga vervolgens vol gas door.
  2. Gooi schuldgevoel het raam uit. Ik heb ook wel eens met een krop in mijn keel in de auto gezeten onderweg naar het vliegveld omdat ik zo nodig een interview in het buitenland had. De navelstreng was nog lang niet doorgeknipt (heeft een jaartje of zes geduurd denk ik) en ik vond alles zielig. Voor mijn zoon, voor mij. Vooral voor mij, want ik moest na gedane zaken alles weer twee keer zo goed maken voor mijn gevoel. Onzin, zei Diane von Furstenberg toen een keer tijdens een interview. “Je bent een moeder, je bent een echtgenote, zus, vriendin – maar je hebt ook je werk en dat accepteren ze maar. Dat is in de kern wie ik ben en aan schuldgevoel heb ik niets,” aldus Diane.
  3. Organiseer. Zorg voor een goede agenda. Het hebben van een goed plan zorgt voor overzicht. Dit varieert van de dagelijkse lijsten van wie, wat, waar doet tot en met de boodschappenlijst. Organiseer je bezigheden, en creëer zo ruimte in je hoofd. En weet je wat ik stiekem doe? Ik herhaal eindeloos als ik een goed plan heb gemaakt. Weinig ruimte voor fantasie maar soms zo lekker. Zo maak ik een keer in de zoveel weken een soort week menu met eten zodat ik me daar niet druk over hoef te maken. En tegen de tijd dat ze doorhebben dat ze elke maandag kippedijtjes met rijst eten? Maak ik een nieuw schema 😉
  4. Plan eten en boodschappen. Maak eten de avond van te voren. M, een alleenstaande vader die 90 kilometer verder op werkt, vertelde me dat hij ‘s avonds alvast kookt voor de volgende dag. Petje af, waarom had ik dat zelf niet verzonnen? Nu maak ik wel eens twee gerechten tegelijk klaar als ik toch sta te koken – ik ben toch bezig. En combineer slim: maak extra veel spagettisaus, vries het in en maak er de volgende keer lasagne van. Boodschappen idem dito: doe op vrijdag of zaterdag in een keer alle boodschappen en haal door de weeks dan nog wat missende dingen. Geeft rust.
  5. Efficiënt. Vriendin M heeft een patchwork family van zes en een cateringbedrijf. Daarnaast is ze super slim, vriendelijk, altijd knap, gezellig en golft ze – hoe doet ze dat? Door efficiënt te zijn, vertelde ze me. Alles wat onbelangrijk is, wuif ik weg en de belangrijke dingen pak ik aan. Ik organiseer en geef kinderen hun eigen taken. Zo blijft er tijd over om leuke dingen te doen.
  6. Focus. Als je dan op je werk bent, doe dan je taken ook super geconcentreerd en goed. Je bent al een tikkende tijdklok die constant op haar horloge kijkt, wees de tijd die je aan het werk bent dan ook toegewijd en maak het plezierig. Denk vanuit je werkgevers mentaliteit en lever kwaliteit.
  7. Back up. Wie bel je als je in de file staat of een vergadering uitloopt? Wie komt ‘s avond oppassen als jij naar een avondje netwerken of fashion show moet?  Je man, vaste oppas, buurvrouw of moeder – het maakt niet uit maar vraag! (en voel je niet zoals ik dan schuldig – schuldig bestaat niet aldus Diane) Vergeleken met andere landen zijn wij veel thuis – denk eens aan Frankrijk, Amerika of Engeland waar moeders fulltime en zonder schuldgevoel werken. Vaak wel met een nanny of naschoolse opvang – in ieder geval hebben ze hun back up goed geregeld zodat ze door dat glazen plafond heen kunnen.
  8. Geniet. Als je dan vrij bent, geniet dan van je kinderen. Laadt de batterij op, doe een spelletje, lees een boek, wees er ook echt. Vriendin J vertelde me vroeger al: als ik thuis ben, dan ben ik er ook echt. Dus geen laptop mee, geen mails afmaken, maar lekker samen kleuren, koken, tv kijken of iets anders doen. Lukt mij niet altijd, ik zit nu ook te typen terwijl zoonlief boven achter de playstation zit maar helaas. C’est la vie. En andersom ook – als je aan het werk bent, doe het dan met plezier. Passie, humor, vreugde – maak er wat van. Jij bent het rolemodel voor je kinderen en als jij niet uitstraalt dat je werk leuk is of dat je er voldoening uit haalt, geef je een verkeerd signaal af. Doe wat je leuk vindt of creëer een baan die je leuk vindt.
  9. Nobody is perfect. En zo is het. Laat gaan. Bij mij loopt ook niet alles op rolletjes en zit zoonlief ook vaak achter de playstation of tv. En ik op Facebook. Maar als we gaan eten, of iets gezelligs gaan doen, maken we het allemaal wel weer goed. Weekenden houden we samen van kneuteren en gezelligheid en met een puber in huis krijg je averechts effect als je constant iets ‘leuks’ met hem aan het doen bent. Niemand is perfect, gelukkig, leer dat je kinderen ook.
  10. Me time. Grote vriendin S vertelde me al heel lang geleden: ik vind alles leuk en aardig, maar ik heb ook “ME-time” nodig. Tijd voor mezelf. Ook op vakantie. kinderen denken altijd maar dat je voor hen op aarde bent gekomen maar ze gaan maar lekker een paar uurtjes wieberen. Mama heeft ook vakantie, vermaak jezelf maar eens lekker. Me time ook inbouwen in je dagelijks leven: even lekker in bad, een boek lezen, lekker een stuk hardlopen, saunaatje pakken of met een vriendin kletsen. Tijdschriftje lezen, stuk chocola, grote kop thee – laat de boeren maar even dorsen en laadt je batterij op.

Even lekker me time!

Even terzijde: denk je dat ik dit altijd allemaal zo makkelijk doe? Was het maar waar! Ik zou dolgraag willen dat ik zo’n ruimdenkende moeder was die voor haar wereldzaak van hot naar her vloog maar dat is niet zo. Het is veel passen en meten, stressen en zweten maar dan heb je ook wat. In ieder geval respect en waardering en ont-zet-tend blij gevoel als alles gewoon lekker loopt 😉 Doe gewoon je best en houd het leuk – heb jij tips? Deel ze alsjeblieft met ons: samen zijn we sterk!

Blog Tien tips voor werkende moeders

Liefs,

Esther Kreukniet

Deel dit artikel:

« Terug naar overzicht