Hoe focus je het beste op je werk?
Geplaatst op 15 mei 2022
Hoe focus je het beste op je werk?
Wetenschappelijk onderzoek wijst uit: zo focus je je het best op je werk!
Kijk, daar hebben we wat aan! Er zijn ontelbaar veel redenen die ons afleiden van ons werk – denk alleen al aan geluiden, social media, je telefoon, je collega’s, het oefensignaal van het brandweer alarm – noem het maar op. Vooral als je thuis werkt en er ook nog eens een kind binnen komt hollen, de postbode aanbelt, het piepje van de droger afgaat en het eten op tijd op tafel moet komen, ben je op z’n minst gezegd nogal eens afgeleid. Natuurlijk, we kunnen ons opsluiten en alles lekker de boel laten (wat zou dat lekker zijn, zeg) maar dat kan in real life niet dus welke wetenschappelijk onderbouwde tips kunnen we gebruiken om ons brein zo goed mogelijk gefocust te houden?
Het lijken inkoppertjes maar trust me, dit artikel gaat net even dieper op de materie in. Lees meer en beloof je zelf gefocust te blijven tot het einde van dit artikel 😉
1. Eet vooral voeding dat glucose langzaam vrijlaat. Glucose, dat geproduceerd wordt als we ons voedsel verteren, zorgt ervoor dat onze hersenen wakker en alert blijven. Maar let op: allerlei soorten voeding kan op een snelle manier glucose in onze bloedbaan krijgen (denk aan suiker, verzadigde vetten, vette troep als doghnuts enz) maar we willen juist natuurlijke voedingstoffen die glucose regelmatig verspreidt. Denk aan spinazie, tomaten, komkommer, broccoli, boerenkool maar ook vers fruit, noten en pindakaas, quinoa en havermout. Dus zet een bakje met ongebrande noten, vruchten of rauwkost op je bureau. Misschien niet lekker, wel nuttig (mag je daarna weer een stuk chocola).
2. Neem korte pauzes. Het klinkt tegenstrijdig, maar regelmatig een korte pauze houden en even rondlopen, verbetert de focus. Hoe vaak is het niet gebeurd dat ik even naar beneden liep, thee ging zetten of lunch ging maken en dat op de trap naar boven, de nieuwe ideeën al opborrelde? Professor psychology Alejandro Lleros van de Universiteit van Illinois legt het als volgt uit. “Je hersens regelmatig activeren en deactiveren, houdt je juist gefocussed. Ons onderzoek wijst uit dat als je bijvoorbeeld lang moet studeren of concentreren (denk aan examens of je belastingformulieren invullen), je het beste functioneert om korte pauzes te nemen.’ Het resultaat van dit onderzoek noemen ze ‘the pomodoro technique’ en kun je zelf eenvoudig toepassen: plan je activiteiten in 25 minuten, neem een korte pauze van drie tot vijf minuten en ga weer verder. Het beste is om hier je wekker op je telefoon te gebruiken. Geef je zelf korte pauzes om een glas water te pakken, even iets leuk te lezen in een tijdschrift of iets anders te doen (en niet meteen social media checken). Probeer het!
3. Vermijd Email checken. Inkoppertje: Studie heeft uitgewezen dat continue je email checken je focus vermindert. Het is ook goed te begrijpen: mensen multitasken minder en houden dus hun focus. Ben jij ook zo’n vrouw die met een schuin oog op de klok kijkt, emails ziet binnenkomen (ook die van Zalando en aanbiedingen van Transavia), telefoontjes voert en de administratie wegwerkt? Heeft geen zin. Ten eerste is jouw brein niet gewend om tussen drie verschillende programma’s te schakelen en ten tweede versnippert je aandacht en werk. De bekende truc is met jezelf afspreken alleen op bepaalde tijden je email te checken, staat ook professioneel. En hebben ze je echt, echt nodig? Dat bellen ze maar!
4. Muziek luisteren. Helpt muziek luisteren jou focussen of leid het je af? Mijn zoon zit altijd muziek te luisteren als hij huiswerk maakt en ik word gek van te harde muziek. Nu blijkt uit een studie door R.W. Wilkens van de Universiteit van North Carolina het alleen helpt als je naar muziek luistert dat je leuk vind. Aha momentje. Als je naar je muziek luistert dat je echt leuk vind, zoals Beethoven, Usher of Beyonce, DAN presteren mensen beter. Ik weet wel dat muziek invloed heeft op m’n stemming en dat ik vrolijk word van liedjes van ‘het foute uur’ en super relax werk met Sublime FM op de achtergrond. Het helpt je echt focussen – toch maar een Sportify abonnementje nemen?
Ear Buddies – voor een soft focus
5. Mediteer regelmatig. Deze hebben we vaker gelezen – maar als je rustig bent, je ademhaling goed is en je hoofd leg is, dan focus je beter. Een studie van, jawel Harvard, wees uit dat mensen die twee maanden mediteren, een betere focus ontwikkelden en controle hadden over hun alpha rhytme in hun hersenen (wat dat ook mag zijn). Ook – heel belangrijk – gaven ze niet zo gauw toe aan stimulerende of aandachtvragende factoren om hun heen. Mediteren maar! Kijk eens op: Meditaties focus
6. Ruim je bureau op! Onderzoekers van Princeton University Neuroscience Institute vinden dat “multiple aandachtvragende stimuli in het gezichtsveld, het process verwerkende informatie systeem in je hersens limiteert.’ Zelfs te veel windows open op je laptop of PC kan je focus beinvloeden. Dus zorg dat je bureau schoon en opgeruimd is, ruim dingen op die je niet direct nodig hebt en organiseer alles netjes. Goed, waar zullen we beginnen?
Moleskin Toolbelt houdt alles bij elkaar!
Moleskine Portfolio ruimt alles op!
En dan nog wat tips uit de praktijk, die niet perse wetenschappelijk onderzocht zijn maar wel helpen:
– schrijf eerst al je zorgen op papier – het heeft geen zin om met pieker dingen aan het slag te gaan. Zo worden je problemen waar op dat moment overzichtelijk en kun je je focussen op wat echt moet gebeuren.
– zet prioriteiten – wat moet eerst, wat moet vandaag?
– zet een doel WANNEER je tevreden bent – je kunt niet eindeloos blijven focussen, er zit een tijdspanne aan en benoem voor jezelf wanneer jij vindt dat je goed werk hebt gedaan.
– zorg dat je uitgerust bent, anders hoef je niet eens te beginnen.
– wees voorbereid: dus lees je goed in, neem de tijd om je te verdiepen in het onderwerp of persoon, bereid je maaltijd voor, zet je mail uit and go for it.
– maak het leuk – zie het als een uitdaging ipv een last. Als je het toch moet doen, maak er dan maar iets leuks van en beloon jezelf als je je doel gehaald hebt!
– beweeg en zweet! Regelmatig bewegen zorgt ervoor dat endorfine vrijkomen, je je happy voelt enz. En drink water!
– doe je taken in de morgen (of het moment dat voor jou het beste werkt, zie Bepaal je bio ritme – Fix je Geluk) – als je nog fris bent.
– refelecteer dagelijks – en maak je hoofd leeg. Ga gewoon eens uit het raam zitten staren en bedenk hoe het ging, wat goed ging, wat beter kan enz, laadt dat batterijtje op, anders loopt je hoofd over van de gedachten en prikkels.
– Denk aan de dingen die je happy maken! Schrijf 10 dingen die je NU in je leven happy maken en doe dat papiertje in je schrift of notitieboek. Kijk er af en toe naar en denk – damn, my life is good! 🙂
– Beloon jezelf – en dat kan heel simpel zijn: speel met je kind, ga lekker een stuk fietsen, koop een mooi tijdschrift – gewoon wentel je heerlijk in die chocola en romantiek voor jezelf! Gewoon hier en nu, thuis en binnen je bereik, je hoeft er niets voor te kopen, alleen maar het luxe gevoel creëren voor jezelf.
Clean Desk policy
Writing Girl heeft handige items – check!
heb jij nog tips? Wij horen ze graag, want hoe meer goede tips we delen, hoe fijner het leven wordt!
Deel dit artikel: