Zomersnacks

Geplaatst op 10 juli 2019

Supergezonde snacks voor de zomer, om je energiek te voelen! Verfrissende en heerlijke combinaties waar je al zin in krijgt terwijl je ze leest.

1. Rode paprika met guacamole
Rode paprika’s zijn ontzettend gezond. Hoewel alle paprika’s voedzaam zijn bevatten de rode de meeste antioxidanten, zoals bètacaroteen, capsanthine en quercetine. Er zit ook veel vitamine C in. Eén grote rode paprika bevat zelfs meer dan 300% van de ADH voor vitamine C. Als je een grote rode paprika eet samen met ongeveer 85 gram guacamole, krijg je gezonde vetten en vezels binnen en minder dan 200 calorieën.

2. Griekse yoghurt met gemengde bessen
Gewone Griekse yoghurt met bessen is een heerlijk tussendoortje vol met voedingsstoffen. Bovendien is het daarnaast ook nog een goede bron van calcium en kalium en bevat het veel eiwit. Bessen behoren tot de beste bronnen van antioxidanten die je maar kunt vinden. Je krijgt een goede variatie aan antioxidanten binnen als je een mix van verschillende kleuren bessen neemt. 100 gram gewone volvette Griekse yoghurt met een paar handjes gemengde bessen levert ongeveer 10 gram eiwit en minder dan 150 calorieën.

3. Appelschijfjes met pindakaas
Appels en pindakaas smaken heerlijk samen. In appels zitten veel vezels en polyfenolen(antioxidanten), die de darmgezondheid bevorderen en het risico op hartziektes verlagen. Pindakaas heeft wellicht nog meer gunstige effecten op het hart. Het blijkt het HDL-cholesterol te verhogen en het LDL en de triglyceriden te verlagen. Maar pas wel op, pindakaas is wel calorierijk. Meestal wordt het niet in verband gebracht met gewichtstoename, maar eet er liever niet te veel van. Een middelgrote appel met een theelepel natuurlijke onbewerkte pindakaas zorgt voor een fijn evenwicht tussen de zoete smaak en de knapperigheid en romigheid ervan, en dat bij minder dan 200 calorieën.

4. Selderijstengels met roomkaas
Een selderijstengel met roomkaas is een klassiek koolhydraatarm tussendoortje. Selderie bevat luteoline, een ontstekingsremmende antioxidant. Het zou ook helpen bij het voorkomen van kanker. Als je roomkaas toevoegt wordt een selderijstengel een heerlijk tussendoortje. Vijf kleine selderijstengels met 60 gram roomkaas verschaft minder dan 200 calorieën.

5. Pure chocolade met amandelen
Pure chocola en amandelen vormen een rijke, vullende en makkelijk mee te nemen snack. Pure chocolade zit bomvol met flavanolen, die de bloeddruk kunnen verlagen en het risico op hartziektes kunnen verlagen, tenminste, als de chocola uit 70% of meer pure cacao bestaat. Amandelen bevatten veel enkelvoudig onverzadigd vet, wat goed is voor het hart. Ook hebben ze een gunstig effect op de bloedsuikerspiegel. Uit onderzoek blijkt bovendien dat ze de eetlust kunnen verminderen en kunnen helpen bij gewichtsverlies. Zowel pure chocolade als amandelen bevatten veel magnesium. In totaal bevat 30 gram chocolade plus 30 gram amandelen ongeveer 300 calorieën, afhankelijk van de hoeveelheid cacao in de chocolade.

6. Komkommerschijfjes met hummus
Komkommer en hummus zijn een goede, voedzame combinatie. Komkommers bevatten cucurbitacine E, een stof die een kankerremmend effect zou hebben. Hummus wordt gemaakt van kikkererwten, olijfolie en knoflook. Dit zorgt voor vermindering van ontstekingen en is goed voor het hart. Een schaaltje komkommerschijfjes met hummus (100 gram) bevat ongeveer 180 calorieën.

7. Een stuk fruit
Gezonde tussendoortjes hoeven niet ingewikkeld te zijn. Gewoon een stuk fruit kan al heel lekker en verfrissend zijn. Voorbeelden van fruitsoorten die je goed kan meenemen en waar je weinig aan hoeft te doen zijn onder andere bananen, appels, peren, druiven, grapefruit en sinaasappels.

8. Worteltjes met blauwe-kaasdressing
Wortelen horen tot de beste bronnen van carotenoïden, waaronder bètacaroteen, wat door je lichaam kan worden omgezet in vitamine A. De carotenoïden die in wortelen gevonden worden kunnen het risico op kanker, hartziektes en staar verlagen. Een goed idee is om wortelen te combineren met een romige saladedressing of een dip, omdat vet de opname van carotenoïden vergroot. Een portie van 100 gram kleine wortels met 2 eetlepel blauwe-kaasdressing levert ongeveer 200 calorieën.

9. Partjes peer met ricottakaas
Stukjes peer met ricotta vormen een lekker zoet en romig tussendoortje. Peren, vooral de schillen ervan, bevatten polyfenolen, antioxidanten met een sterke ontstekingsremmende werking. Ricotta bevat veel eiwit en calcium. Uit een studie bleek dat bij ouderen die dagelijks 12 weken lang 200 gram ricotta aten, verbeteringen optraden in spiermassa en kracht. Een portie van 100 gram ricotta met een kleine in stukjes gesneden peer verschaft ongeveer 12 gram eiwit en 250 calorieën.

10. Gedroogde ongezoete kokos
Gedroogde kokos is lekker, vullend en goed mee te nemen. Het bevat veel vet, waaronder middellange-keten vetten die de stofwisseling en gewichtsverlies bevorderen, en de hersenfunctie verbeteren bij mensen met een slechter geheugen. Zorg er wel voor dat je de ongezoete versie neemt, want veel verpakte soorten bevatten wel suiker. Ongezoete gedroogde kokos bevat ongeveer 185 calorieën per 30 gram.

11. Kalkoenrolletjes
Kalkoenrolletjes zijn superlekker en voedzaam. Kalkoen bevat hoogwaardige eiwitten, die je een voldaan gevoel geven, zorgen voor een beter behoud van spiermassa en voor een hogere calorieverbranding tijdens de vertering dan vet of koolhydraten. Deze rolletjes zijn ook nog makkelijk te maken. Het recept hieronder bevat ongeveer 20 gram eiwit en 180 calorieën.

Ingrediënten:

  • 4 plakjes kalkoenfilet
  • 4 theelepels roomkaas
  • 4 augurken of repen komkommer

Bereiding: Leg de plakjes kalkoen op een groot bord. Smeer 1 theelepel roomkaas op elk plakje.  Leg een augurk of een reepje komkommer op elk plakje en rol op.

12. Zongedroogde tomaatjes
Zongedroogde tomaten bevatten meer lycopeen dan gewone tomaten. Bovendien zit er meestal heel veel olijfolie bij, wat helpt bij de opname van lycopeen. Een portie van 100 gram zongedroogde tomaatjes in olie verschaft 170% van de ADH voor vitamine C en iets meer dan 200 calorieën.

13. Stukjes Cantaloupe in prosciutto
De Cantaloupe meloen is een voedzame en gezonde vrucht. Hij bevat krachtige antioxidanten die ontstekingen tegengaan, de ogen gezond houden en het risico op ziektes kunnen verlagen. Er zit ook heel veel vitamine A en C in en het is een goede bron van kalium. Een combinatie van deze meloen met prosciutto-ham creëert een evenwichtige snack met zoet en zout en met minder dan 200 calorieën. Snijd 100 gram Cantaloupe in parten. Rol elk stuk in 1 plak prosciutto.

14. The healthy snackbox

De Healthy Snackbox is een doos met een mix van gezonde snacks die je op ieder moment van de dag een energy boost geven. Deze super toffe dozen zijn een concept van Meesio BV. Er zijn verschillende soorten Healthy Snackboxen, bekijk & bestel ze hier :

The Healthy Sportbox

Small Snack Box

Medium Snackbox

The Healthy Travelbox

Late Night Snackbox

 

 

 

Deel dit artikel:

« Terug naar overzicht