Zó maak je thuiswerken ideaal!

Geplaatst op 17 juli 2020

Nu een heleboel mensen aan huis gekluisterd zijn, geven wij je de leukste tips en inspiratie als je ‘s morgens zo van de ontbijttafel in je huiskloffie achter je computer schuift. Naarmate het coronavirus zich verspreidt neemt de behoefte aan thuiswerken hand over hand toe. Maak thuiswerken efficiënt, smart en leuk want we moeten nog een tijdje tussen vier muren zitten en er zitten natuurlijk ook voordelen aan. Minder reistijd, meer productiviteit en ruimte voor creativiteit of klusjes waar je amper aan toe komt. Ter inspiratie geven wij je de leukste tips van Christine Andrew van Hello Fashio en Popsugar Select! Zó maak je thuiswerken ideaal!

Werkprocessen:

1. Maak spelregels

Maak duidelijke spelregels voor thuiswerk. Dit geeft duidelijkheid voor degenen die thuiswerken en voor de collega’s die dat niet doen.

Denk aan spelregels over over werktijden, beschikbaarheid maar ook over bijvoorbeeld communicatie en het gebruik van tools.

2. Communiceer duidelijk

Omdat je elkaar minder ‘ziet’, kan er onduidelijkheid en frustratie ontstaan. Communicatie is daarom key. Duidelijke communicatie kan zo eenvoudig zijn als je agenda goed up-to-date houden zodat het helder is waar je bent en waar je aan werkt.

Je kunt dit ook wel ‘de plicht van transparantie’ noemen.

Je kunt wachten tot iemand je vraagt om een projectupdate te geven, of aan te geven waarom je bepaalde zaken prioriteit geeft boven andere, of wat je verwachting en deadlines zijn. Maar je kunt dit alles ook proactief doen.

Goede tools helpen daarbij. Denk aan Slack, Asana en Google Drive: tools die je onwijs goed kunnen ondersteunen bij duidelijk communiceren.

3. Kies het juiste kanaal

Belangrijk bij duidelijke communicatie is dat je het juiste communicatiekanaal selecteert. Soms werkt een interne slow chat simpelweg beter dan een video call of een belletje.

Kies je kanaal dus bewust.

4. Maak ruimte voor het informele

Een kantoor is meer dan alleen een werkplek. Het is vooral een ontmoetingsplek en een verzamelplek van mensen met gelijke doelen en een gelijke cultuur.

Faciliteer dit formele aspect ook bij remote werken. Het kan zijn dat je dit doet aan het begin van een videovergadering, dat je even ruimte vrijmaakt om te vertellen hoe het gaat. Het koffiezetapparaatgesprek, maar dan via video.

Het kan zelfs slim zijn om teams te laten starten met een gezamenlijke dagstart via video. Even vertellen hoe het met je gaat, wat je vandaag gaat doen, wat er in je weg zit en wat je van andere nodig hebt. Allemaal leuke vragen voor tijdens een dagstart. Het Voys België-team heeft elkaar beter leren kennen toen iedereen remote werkte, dan toen ze samen op één kantoor zaten. Het geheim? De dagstarts en het informele deel, hierdoor konden ze beter samenwerken.

Tools

Dan een lijstje tools die remote werken echt prettig maken. En ja, daar zit een klein ‘Wij van Wc-Eend’-deel in.

5. Slack / Microsoft Teams

Slack en Microsoft Teams zijn een goede manier om een groepschat slimmer te faciliteren dan via een groepsapp. We ‘slacken’ bij al jaren. Slack krijgt bij ons de voorkeur boven Microsoft Teams omdat de tool volwassener is en beter samengaat met andere tools.

6. Google Drive / Liever geen Microsoft Office / Nextcloud

Google Drive maakt het eenvoudig om samen te werken aan docs, spreadsheets en presentaties. Omdat het heel eenvoudig is om deze bestanden ook -standaard- te delen, voldoe je ook gelijk aan ‘de plicht van transparantie’.

Google Drive is een tool om samen te werken. Office is dat minder, daarom krijgt Drive bij ons de voorkeur. Wil je niet afhankelijk zijn van de Amerikaanse techreuzen? Kijk dan eens naar NextCloud. Nou kun je dit zelf hosten, of je kunt het door een externe partij laten doen.

7. Videobellen

Voor videobellen kun je de mooiste en duurste oplossingen vinden. We hebben echt alles getest, maar vallen toch steeds terug op meet.jit.si. Deze tool heeft alles zonder dat je iets hoeft te installeren, daarmee past-ie onwijs bij remote werken. Google Hangouts is ook een prachtige oplossing, mits iedereen in de Google-wereld rondzwemt.

8. Bellen

Ja, daar hebben we natuurlijk een mooie oplossing voor. Facetimen, Whatsapp bellen, ga je gang.

9. Asana: projecten en to-do’s

Asana is het zwitserse zakmes voor projecten en to-do’s. We doen er steeds meer mee en het is echt een gave tool. Doordat je goed kunt zien wat je collega’s doen en wat de status van de todo’s is, kun je je werk ook onafhankelijker van hun input uitvoeren. Ideaal voor de thuiswerker.

10. Veilig internetten

Nou hebben we het hier over de thuiswerkplek, maar omdat je ook weleens op andere plekken remote werkt, wil ik hier toch even aandacht geven aan een VPN. Een VPN maakt een verbinding veilig. Het meest veilige is de hotspot van je mobiel, maar mocht dat geen optie zijn dan is een VPN-verbinding een goede tweede.

Hardware

En dan nog een aantal hardwaretips.

11. Een goede laptop

Wie remote werkt, wil een goede laptop hebben. Het is het device waarmee je de dag doorbrengt. Hoe beter dit apparaat, hoe effectiever de dag. De kosten van de net wat duurdere versie die net wat beter is, verbleken bij je uurtarief of de personeelskosten.

12. Een goede muis

Simpel: gewoon de MX Master Pro.

13. Een muismat

Je werkt thuis regelmatig op oppervlakken waar zelfs de beste muis ongelukkig van wordt. Een muismat helpt je verder.

14. Een goede headset

Blabla, noise cancelling, maar vooral geschikt om mee te bellen. AirPods Pro zijn leuk, maar stellen weinig voor bij de specialistische oplossingen, zeker in rumoerige omgevingen (kinderen, café’s). Op dit moment komt de Plantronics Voyager 8200 UC het beste uit de test. Ook de Bose 700 lijkt een goede oplossing.

15. Test, test, test

Test alle mogelijkheden vooral uit, en doe dat samen. Desnoods met het hele bedrijf. Dan leer je waar de zwakke plekken zitten voor als het echt een keer noodzakelijk is om thuis te werken, om welke reden dan ook.

Je zult ervaren dat er effectiever wordt gewerkt. Vergaderingen worden efficiënter en mensen kunnen vooral ‘deep work’ beter doen in een rustige omgeving.

Als je een fashion blogger bent, draait alles om goede smaak, dus het is geen wonder dat Christine Andrew van Hello Fashion en Popsugar Select een geweldige werkplek heeft ingericht in…. haar slaapkamer! Laat je inspireren door deze ruime en lichte werkplek en misschien een idee voor jou….?

Inspired-color-palette-vibrant-framed-prints

 

Christine houdt de basis wit en strak en vult dat aan met kleurige accenten die je spontaan vrolijk en energiek maken. En met haar schoenenkast binnen handbereik, wordt je natuurlijk wel heul vrolijk 🙂

658d142f4220861156b93b3bc0b1b519

Als fashion blogger houdt Christine ervan om een kleine hint van mode in haar interieur te brengen (zie het  Prada schilderij). Haar werkplek moet haar ‘comfortzone’ zijn waar ze haar werk uitwerkt en ze volledig zichzelf kan zijn (vandaar het hoogpolige, comfortabele tapijt). De rusitge kleuren zorgen voor harmonie, de kleurige accenten voor de juiste energieboost.

Kleine persoonlijke dingen zorgen ervoor dat je je altijd op je gemak voelt en direct aan de slag kunt. Fotolijstjes, notitieboekjes met aantekeningen, een leuke mok met een plantje erin, je favoriete spulletjes binnen handbereik – heerlijk georganiseerd!

Misschien iets voor jullie Writing Girls? Deze heerlijke werkplek is weliswaar wel in LA, waar de zon altijd schijnt, maar niets weerhoudt jou om thuis ook zo’n heerlijk lichte plek te maken waar je geïnspireerd werkt en schrijft. Zeker na alle vreselijke berichten van afgelopen weekend ziet het er vaak angstig en somber uit, maar we mogen niet bij de pakken neer gaan zitten en moeten proberen het zo fijn, warm en liefdevol voor onze dierbaren en onszelf te maken. Zuiver, echt en geïnspireerd jouw inspiratie de wereld in sturen om anderen te helpen – alleen het licht kan donker verdrijven!

Omring jezelf met leuke spulletjes, wij hebben net de Lady Like Rosé lijn binnen met transparante bureauaccessoires, zo leuk! Of een simpel notitieboekje, leuke pen, een bosje frisse tulpen of wat dan ook, maak het persoonlijk! Zó maak je thuiswerken ideaal! Als je hulp nodig hebt of inspiratie wilt, schrijf me!

Effectief to do lijstjes maken.

 

Liefs, Esther

esther@writinggirl.nl

Home office

Image Source: Emmy Lowe via Hello Fashion

 

 

Deel dit artikel:

« Terug naar overzicht