Zo begin je een schrijvers werkboek!

Geplaatst op 17 september 2019

Het is zo belangrijk als je een boek gaat schrijven dat je in een notitieboekje of op je computer een storyboard maakt.

Om te beginnen is het erg fijn voor jezelf mode grote verhaallijn voor jezelf uit te schrijven, het thema te kiezen, de personages vorm te geven en het storyboard te maken. Hoe fijn is het om voor jezelf een mooi schrift of notitieboekje te kopen om daar al je ideeën, plaatsen, chronologische volgorde en meer inspiratie in kwijt te kunnen. Bij Writing Girl geven we al heel lang cursussen, trainingen en workshops om een boek of een thriller te schrijven en we delen in dit artikel wat tips met jou plus de fijnste notitieboekjes voor jouw aanstaande boek!

Maar eerst dit: wanneer schrijf je? Hoe vaak en hoe veel? Heb je voor jezelf een duidelijk schrijfdoel en wanneer moet het af zijn? Heb je een uitgever? En wanneer ga je die zoeken? Hoe zet je een schrijvers werkboek op?

Om te beginnen:

Het is heel belangrijk om voor een thema te kiezen. De rode draad door je verhaal heen moet gelieerd zijn aan jouw thema. Er zijn legio voorbeelden: jaloezie, liefde, vriendschap, geld, vertrouwen, alcoholisme, incest noem maar op. Met dat thema in gedachten schrijf je vanuit een hele andere context. Wat is jouw thema?

Het maken van een storyboard. Als je het thema en de boodschap duidelijk voor ogen hebt, gaan we werken aan het storyboard. Sommige schrijvers schrijven uit de losse pols, maar ik weet uit ervaring dat het een enorme houvast kan geven om je aan de kapstok vast te houden. We beginnen met de grote lijnen: begin – midden – einde. Schrijf globaal je verhaal hoe jij het voor je ziet. Bij een kort verhaal is dat duidelijk en overzichtelijk, bij een verhaal in boekvorm van minimaal 300 pagina’s, moet je de lezer blijven boeien en structuur gaan aanbrengen. Het schrijven van het storyboard is het halve werk. Daarna gaan we het verhaal indelen in hoofdstukken; bijvoorbeeld hoofdstukken 1 t/m 5 vormen het begin, 6 t/m 12 het midden en 13 t/m 15 het spannende einde!

We gaan dus het verhaal ontleden en indelen in hoofdstukken; de kennismaking met de hoofdpersonen in het eerste hoofdstuk, achtergronden van de personages in hoofdstuk twee, een gebeurtenis in hoofdstuk drie enz. Uiteraard mag je gedurende het schrijfproces het een en ander veranderen maar besef dan wel dat het invloed heeft op de rest van je verhaal en dat je het storyboard moet aanpassen! Als die indeling staat deel je ook je hoofdstuk in, want om de aandacht van de lezer te behouden, moet je ook weer een spanningsboog opbouwen met begin-midden-einde.

De stamboom geeft dus het verhaal weer (samenvatting) en de kleine takken geven de ontwikkeling van het verhaal weer. Belangrijk is dat je de grote lijnen in de gaten houdt en maak de puzzel compleet want schrijven is een beetje puzzelen! (of goochelen)

Het begin. Concentreer je eerst op het verhaal, het begin pas ik later altijd aan! Om op gang te komen begin je gewoon te schrijven zonder er op te letten of het stilistisch verantwoord is of mooi. Begin gewoon! Het begin is een schets van karakters, omgeving en verhaal waar het zich afspeelt. Het is als het ware een ontmoeting. Let wel; het begin moet mensen nieuwsgierig maken en prikkelen want de eerste bladzijden zijn bepalend of iemand het boek uitleest of niet.

Het midden. Nu er een schets is gemaakt, werk je naar een spanningsveld toe om de aandacht van de lezer te behouden, door middel van een gebeurtenis, opvallende wending of bekentenis. Niets is wat het lijkt en je moet op dit punt het verhaal in beweging gaan zetten. In het midden moet er vaart in je verhaal zitten en moet je de lezers meesleuren in jouw verhaal. Schrijf het met passie, fantasie, maak het onwerkelijk en durf! Toon lef want er zijn al genoeg bouquet reeksjes geschreven.

Het einde. Vaak is het einde niet lang. Je werkt in die spanningsboog naar een climax en soms is het daarna echt afgelopen of de schrijver legt nog wat uit in een paar bladzijden zodat je nog even kan mee dobberen op het gevoel van je boek en een beetje afscheid kan gaan nemen. Het einde maakt je verhaal weer compleet, hier vallen alle puzzelstukjes op z’n plaats. Hier werk je de details uit en probeer je de lezers in ontroering of beroering achter te laten. Een boek is pas geslaagd als je de lezer achter laat met een gevoel,d at hij/zij er nog een paar dagen over na denkt, net als een goede film.

De Titel:

Ook al is de titel wat je vak het laatst bedenkt, het is wel het eerste wat je lezer of redacteur ziet.

Een titel moet pakkend, verleidelijk en inspirerend zijn en het liefst nog nieuwsgierigheid opwekken. In de meest ideale situatie moet de titel ook nog de lading van het verhaal dekken, dus ga er maar aan staan! Een titel komt als een “hemelse ingeving” of tijdens een helder moment zodat je uitroept: Ja, dat is m!!!

Tips: woorden helpen, schrijf woorden op die met het thema te maken hebben, of woorden die in je hoofd schieten die met het personage te maken hebben. Neem er de tijd voor, ga brainstormen met iemand en de ingeving volgt vaak echt vanzelf. Wees sterk en effectief, geen lange zinne maar een paar pakkende woorden: The First Wives Club, De belofte, Elf minuten, De alchemist, Le Parfum, Da Vinci Code.

Personages:

Wie zijn de hoofdpersonen? Beschrijf je personages

Toch wil ik meer weten: ieder personage moet een korte samenvatting krijgen. Waar is hij/zij geboren, hoe oud, hun doel, uiterlijke en innerlijke kenmerken en vooral wat doen ze en hoe ontwikkelen ze zich in het verhaal?

Zit je er lekker in en wil je meer weten? Stuur ons dan een mailtje voor schrijfcoaching, cursus of trainingen.

 

Voor nu tippen we jou de allerfijnste notitieboekjes om een begin te maken!

Good girls, Bad girls notebooks

Rhodia Goalbook A5 Beige

Moleskine Pro Collection Professional Notebook, Extra Large

 

Writing Gift Box – Moleskine

Moleskine Notititeboek limited edition denim

Walk this way! Emily Isabella / Roger la Borde

Met de allerfijnste pen voor schrijvers!

Dr Grip

 

Deel dit artikel:

« Terug naar overzicht