Smart & Sexy -> Writing Girl Natasja Bijl!

Geplaatst op 01 maart 2017

 

Natasja Bijl is een bevlogen journalist en schrijfcoach en maakt items voor onder andere Marie Claire, Ouders van Nu, SchrijvenMagazine en YogaMagazine. Daarnaast schrijft ze voor de regionale krant en weet als geen ander wat nieuws is en wat niet. Interviews waarin een bepaalde gedachte of boodschap wordt verpakt die mensen in beweging zet of aanspoort, behoort tot haar expertise. Natasja schrijft veel over ‘bekend Nederland’, bewustzijn, voeding en onderwijs.  Gedreven door haar enthousiasme en spirit is ze onze ultieme Writing Girl en vroegen wij haar het hemd van het lijf over het schrijven, interviewen en de discipline om een nieuw boek te schrijven – lees hier haar ultieme tips!

!

Een paar jaar geleden werkte ik nog bij een bouwbedrijf op kantoor. In mijn vrije uren schreef ik korte verhalen voor verhalenwedstrijden, maar qua baan was het vooral heel commercieel en met cijfers. Daar ging mijn hart niet sneller van kloppen. Iemand vroeg me wat ik zou doen als tijd en geld er niet toe deden, waarop ik antwoordde: Dan zou ik journalist willen worden. Weg uit dat zuurstofarme kantoor en mensen ontmoeten! Dat was de start.
Ik ben begonnen bij Smart & Sexy een online platform voor vrouwen. Ik schreef gratis interviews. Puur om portofolio op te bouwen. Het fijne was dat er in deze items nooit geschrapt werd en ik heel vrij was in wat ik wilde vragen en schrijven!

Na een paar mooie interviews, heb ik diverse redacties benaderd en mijn items en schrijfstijl laten zien. Soms hoorde ik niks, maar opeens had Yoga Magzine interesse en mocht ik de rubriek “Bekend op de mat” maken. Een eerste keer op proef en daarna volgden er nog heel veel meer interviews, ook voor andere magazines. Ik heb het twee jaar lang naast mijn ‘gewone’ baan gedaan. Maar vorige zomer heb ik die baan opgezegd en ben sindsdien honderd procent journalist. Wat ik volgens mij van nature ook ben, vanwege mijn nieuwsgierigheid en interesse in het echte verhaal van mensen.
Ik probeer me te onderscheiden door zelf leuke items en ideeën aan te dragen bij de diverse redacties. Ik kan echt op een verjaardag zitten en opeens denken: he, dat is leuk voor Marie Claire! Inmiddels heb ik ook wel zo een band opgebouwd dat ze het dan vrijwel altijd goedkeuren. Het is een beetje een wisselend, want er zijn ook redacties die me een heel gerichte opdracht geven. Meedenken wordt in ieder geval altijd gewaardeerd, dat merk ik wel!

Bij bekende Nederlanders lopen de aanvragen altijd via een management en zie daar maar eens doorheen te komen! Via, via gaat altijd makkelijker! Om een goed voorbeeld te geven: Ik had Johnny de Mol benaderd. Hij zei ja, maar later liet het management weten dat hij er toch vanaf zag. Een paar maanden daarna sprak ik zijn zus voor een interview waarbij ik liet vallen dat Johnny op ‘mijn lijstje’ stond. Ze pakte haar telefoon en ik had de week erop een date. Hahah, zal kan het dus ook. Soms is het ook een beetje mazzel hebben!

Wanneer ik een bekende schrijver ga interviewen lees ik altijd het boek, bekijk de film. Vooral bij schrijvers, die ik heel graag interview, is dat een must. Je praat immers over dat boek en niet zo zeer over hen persoonlijk. En dat boek is hun kindje.

Wanneer het wel een persoonlijk verhaal is, bereid ik me zo min mogelijk voor en ben in het nu en open voor wat er komt. Een lijst aan vragen zou me alleen maar afleiden. Het liefst interview ik mensen op een plek waar zij op hun gemak zijn. Voor de ene is dat thuis, voor de ander de kroeg. Ik interviewde Wim Hof, The Iceman en moest daarvoor zelf ook in een bak met ijs. Geweldig vond ik dat. Dat is echt een kijkje nemen in de wereld van die ander. Ik stuur zelden mijn vragen van te voren op, wel laat ik een eerder item zien, zodat ze weten wat ze kunnen verwachten.
Ik schrijf graag over mensen met passie en bezieling voor wat ze doen. Dat zijn niet alleen bekende Nederlanders. Ik was laatst een hele morgen (!) bij een boer, die heel geanimeerd over zijn bedrijf vertelde. Land is emotie. Daar houd ik van! Ik hoop dat de lezer die passie dan ook voelt.
Verder zijn onderwerpen als vluchtelingenproblematiek mooi voor mij. Ik geef zelf Nederlandse les aan Eritrese vluchtelingen, wat mijn leven heel veel sjeu geeft. Mijn begrip, compassie en bewondering voor die groep is enorm gegroeid. Dat hoop ik door middel van mijn verhalen ook over te brengen op anderen. “walk a mile in their shoes!” Daarbij geloof ik in de kracht van mooie verhalen. Die blijven namelijk hangen!
Ik begin een interview door te zeggen dat er niks geplaatst wordt zonder goedkeuring. Sommige mensen, ook bekende Nederlanders, vinden het best eng zo’n journalist tegenover zich. Dit schept vertrouwen. Ik neem het ook nooit persoonlijk op als mensen achteraf iets willen wijzigen in mijn tekst. Ik wil dat we allebei tevreden zijn. Een vriendinnetje van mij stond laatst in een blad van Pink Ribbon, haar naam stond bij de verkeerde tekst, en daarbij ook de verkeerde foto. En dat ook nog eens bij een item over ziekte. Dat lijkt me horror als journalist. Ik check, dubbelcheck alles voordat het naar de redactie gaat. Vooral namen, leeftijden en de definitieve tekst.

Ieder interview heeft volgens mij weleens een paar standaard vragen. Maar door goed te luisteren en door te vragen komen de mooiste dingen naar boven. Als ik ‘aan sta en me laat verrassen door wat iemand zegt, wordt het altijd een bijzonder item. En een harnas is vaak met humor wel op te lossen. Laatst zaten ik en de geïnterviewde op elkaar te wachten, maar beiden op een ander terras, aan de andere kant van Amsterdam. Niet mijn schuld overigens. We proestten het uit, toen we elkaar uiteindelijk de hand schudden. Dan weet ik al dat het een leuk gesprek wordt.
Schrijvers zijn weleens stugger, merk ik. Maar als ze dan doorhebben dat je hun werk van voor naar achter kent, is het ijs ook gebroken.

Ik heb hele goede herinneringen aan Katja Schuurman. Ik kreeg via haar management door dat ze maar een half uurtje had, maar ze nam juist ruimschoots de tijd en bestelde steeds weer een drankje, soepje. Het was een leuk gesprek waarin ze zei dat ze alles voluit doet, haar werk, het moederschap en ook in de liefde. Dat straalde ze ook helemaal uit, die woorden klopten precies. Mooi is dat! Dan zit ik op het puntje van mijn stoel. Ik raak geïnspireerd door passievolle mensen. Maar ook door interviews op tv. Wat maakt iemand nou een goede journalist op tv en welke gesprekken verlopen lekker en welke moeizaam. Verder lees ik ook best veel interviews. Degene waarin de journalist erin geslaagd is diegene echt te vangen in woorden, dat zijn de beste! Woordkeuze, grapjes en toon, zeggen veel over iemand. Vooral die humor! Lees hier het stuk over JOHNNY de Mol.
Na afloop geef ik aan op welke termijn ze de tekst kunnen verwachten.
Ik werk een interview niet meteen uit. Vaak weet ik wel al precies welke zinnen er per se in moeten. Iemand zegt iets, en dan heb ik meteen een soort jes momentje, omdat het zo raak is, of typerend voor die persoon. Natuurlijk neem je de lezer in je achterhoofd mee. Een interview voor een schrijversblad is niet eenzelfde interview als voor Ouders van Nu. Ik werk het item uit, al naar gelang deadline en overig werk.
Ik werk niet met een uurtarief. Bij de redacties krijg je een bepaald bedrag per x aantal woorden. Daar valt niet over te soebatten dus. Ik schrijf behoorlijk snel, dat scheelt!

Het onderscheidende voor mij zit in het meedenken met redacties, ideeën aandragen, niet opgeven als het een keertje tegenzit of als een item ineens helemaal anders moet. En als journalist onderscheid ik me door aardig te zijn. Iemand maakt tijd voor mij, dan mag diegene op z’n minst een vriendelijk en gezellig iemand tegenover zich verwachten. Het leven is een kwestie van gunnen. Iemand die deadlines haalt, verrassend werk levert, meedenkt, aardig is en betrouwbaar gun je zelf toch ook meer?
Ik ben dol op Facebook, maar niet echt werk gerelateerd. Ik vind het leuker om kleine verhaaltjes te schrijven en delen waarmee ik mensen raak, voor in de herkenning. Ik haal er geen werk mee binnen. Soms vinden redacties het wel interessant te zien hoeveel volgers je hebt. Een eigen column in een leuk blad, staat nog op mijn wensenlijst!
Ik ben moeder van twee kinderen, (11/14) geef Nederlandse les en heb het druk met werk.

Hoe ik het allemaal doe? Geen idee. Ik zou liegen als ik zou zeggen dat ik gestructureerd ben, want dat ben ik niet. Ik heb ook nergens vaste tijden, tijdstippen of planningen voor. Zo kan ik gewoon op dinsdagmorgen uren in bad zitten om vervolgens tot ’s avonds een item tikken. Administratie is ook niet mijn sterkste punt, al moet ik wel zeggen dat ik het maken van facturen prioriteit geef. Redacties hanteren soms een ruime betalingstermijn. Als je doet wat je echt leuk vindt, dan geeft dat energie. Ik denk dat ik het daarom allemaal volhoud. Ik ben ook helemaal niet streng voor mezelf. Ik mag soms lummelen om de dag erop weer te knallen.
De meeste lol heb ik het ontmoeten van mensen. Mensen zijn zo leuk. Als ik door Amsterdam loop, lekker buiten, niet wetende wat de dag en het gesprek me gaat brengen, dan heb ik het echt naar mijn zin. En ja, dat vangen in woorden. Iemand ten voeten uit beschrijven, dat vind ik gaaf! Ik werk graag met mooie koppen, het liefst een kop die aanspoort tot lezen, of raakt door de schoonheid ervan. Eigenlijk krijg ik betaald voor iets wat ik ook gratis had willen doen, dat is fijn geld verdienen!

Mijn tips: ga doen wat je leuk vindt. Ga met mensen om van wie je iets kan leren. Wees eens de minst succesvolle in een groep, daar word je nederig van en daar zit de groei. Zoek een onderwerp waar je hart bij ligt. En geef niet op als het even tegenzit. Iemand zei eens: meer tekstschrijver en journalisten dan bakkers. Maar waarom is het bij die ene bakker altijd druk en bij de andere rustig? Ik trek me niks aan van dat soort wens beperkende meningen. Ga er gewoon voor als je voelt dat je voor het vak geboren bent!

Op dit moment ben ik bezig met een boek, een les in focus en volharding voor mij, en ja ook in plannen. Ik heb een eerste hoofdstuk opgestuurd naar een uitgeverij plus een synopsis. Over twee weken heb ik een afspraak. Het boek gaat over een vluchteling die ik ontmoet heb en die mijn hart heeft gestolen. Hij is jong maar heeft al een heel wonderbaarlijk leven achter de rug, pijnlijk ook.
We hebben allebei het idee dat we nu niet meer dezelfde persoon zijn als voordat we elkaar ontmoetten. Zo werkt dat bij bijzondere vriendschappen, je verandert elkaar. Ik vind dat een mooi gegeven voor een boek. Veder is het heel hedendaags met thema’s als ontheemd zijn, cultuur, geloof, barmhartigheid. To be continued, geloof me maar – we gaan nog heel veel van Natasja horen!

Natasja’s Favorites:

Ik ben helemaal dol op mooie notitieblokjes.. ik heb er heel veel! Die neem ik altijd mee naar een interview.

Ik schrijf vaak gewoon steekwoorden op, geen hele zinnen. Tenzij een zin zo briljant is, dan neem ik ‘m graag in zijn geheel over!


Laat interviewde ik Susan Smit en heb ik het interview op haar verzoek opgenomen met mijn telefoon. Dat vond ik ook zeker een idee. Wel even een powercharger mee zodat je genoeg batterij hebt!

Ik werk veel onderweg in de trein, of tussen twee afspraken door. Een laptoptas is dan toch vaak een beetje een muizig grijs item hahah. Met een goede tas ben je in ieder geval hip en kun je voor de dag komen.

Nog een goed item vind ik die bronzen pearls. Het is raar, maar interviewen is ook “jezelf zeker voelen” in een gesprek en met een vleugje lente op je snoet, voel je je meteen zonnig.

Natasja’s schrijftips voor het schrijven van een boek:

Het is handig om, als je een boek schrijft, vooraf kennis te maken met mensen binnen de schrijfwereld, of binnen de uitgeverij. Daar is tijd voor nodig. Ook om te kijken welke uitgeverij het beste bij je past. Wat ik nu doe is met behulp van een schrijfcoach, van wie ik mega veel leer! ,de hoofdstukken te verbeteren, wat een klus!
Ik was zelf nog niet 100 % tevreden over het verhaal. In april ga ik weer een weekend in eenzame afzondering om dagenlang te tikken, zonder onderbrekingen van gezin, sportclubjes etc.

Wordt hoogstwaarschijnlijk vervolgd – hou deze beauty in de gaten!

 

Smart & Sexy -> Writing Girl Natasja Bijl!

 

Deel dit artikel:

« Terug naar overzicht