Tien tips voor het vinden van een baan!

Geplaatst op 25 juni 2019

1. Zoek de baan die bij je past
Dat klinkt logisch, maar veel mensen zoeken banen die helemaal niet bij hen passen. Of omdat deze boven hun niveau liggen, of juist eronder! Voordat je solliciteert moet je dus eerst goed op zoek naar je zelf: wie ben, wat kan ik en, bovenal, wat wil ik.

2. Controleer je CV
Is je CV nog wel up-to-date en komen jouw kwaliteiten wel goed naar voren? Leg duidelijk uit wat je gedaan hebt in je vorige banen en benadruk je bijzondere eigenschappen. Zorg in elk geval dat je je CV online hebt staan op een goede vacaturesite. Daarmee verdubbel je je kansen om gevonden te worden.

3. Gebruik je (online) netwerk
De meeste banen worden nog steeds gevonden via familie, vrienden of bekenden. Oftewel je netwerk. Maak daar goed gebruik van bij het vinden van je droombaan. Tien weten meer dan een. Schrijf je daarom ook in op speciale netwerksites zoals Linkedin. Zelfs Facebook kan je aan een baan helpen!

4. Sla een zoekopdracht op
Geen tijd om elke dag naar banen te zoeken? Sla je zoekopdracht op. Dan krijg je de nieuwste vacatures direct in je mailbox. Uiteraard alleen die vacatures die voor jou geschikt zijn. Zo zorg je ervoor dat die droombaan niet aan jouw neus voorbij gaat.

5. Minder is meer!
Het is raadzaam om niet te veel sollicitaties tegelijk te hebben lopen. Anders kun je je aandacht er niet volledig op richten en niet al je energie erin stoppen. Daarbij is het niet goed voor te stellen dat je zoveel banen kunt vinden waar je even graag wilt werken. Focus daarom op de belangrijkste (circa drie) en zorg dat je daar helemaal voor gaat!

6. Schrijf een goede motivatie
Weet je dat bedrijven het heel belangrijk vinden dat kandidaten ook een motivatiebrief meesturen? Dit is een korte enthousiaste uitleg waarom je speciaal op deze vacature reageert. Leg daarom kort maar duidelijk uit waarom je juist voor die ene functie kiest bij dat ene bedrijf. Bedrijven horen graag hoe belangrijk jij hen vindt!

7. Ken het bedrijf
Als je ergens solliciteert is het van cruciaal belang dat je je in het bedrijf hebt verdiept. Niet alleen voor je motivatiebrief, maar ook als je straks op gesprek moet. Hoe meer je weet, hoe beter je kunt aangeven waarom je er wilt werken en hoe meer het bedrijf het gevoel heeft dat jij die enthousiaste kandidaat bent die ze zoeken. Kijk daarom altijd even op de website van het bedrijf en kijk op zoekmachines naar het laatste nieuws.

8. Bereid je voor op de vragen
Bij een gesprek krijg je bijna altijd te maken met een aantal standaard vragen. Als je al deze vragen goed voorbereidt, kom je overtuigend over en kun je zelfs het gesprek langzaam naar je toe trekken. Bovendien kun je je enthousiasme nog eens extra naar voren brengen. Kijk hier voor enkele veelvoorkomende vragen met antwoorden.

9. Kom op tijd
Een goed gesprek kun je alleen voeren als je voorbereiding goed is. Zorg dat alle randvoorwaarden goed geregeld zijn en dat je je niet laat verrassen. Dat leidt alleen maar af. Zorg daarom ook dat je op tijd van huis vertrekt en dat je weet waar het bedrijf zich bevindt. Niets is zo vervelend om te moeten haasten in het verkeer. Te laat komen is al helemaal uit den boze. Daarmee maak je wel een hele slechte eerste indruk.

10. Let op je houding
Non-verbale communicatie is minstens zo belangrijk als verbale communicatie. Let daarom ook extra op je houding. Geef een krachtige hand bij binnenkomst, ga niet onderuit zitten op de stoel en zorg dat je regelmatig oogcontact maakt. Kijk ook uit dat je niet te veel aan het woord bent. Een uitgebreid antwoord geven is goed, maar wees to-the-point.

 

Bron: www.carrie-advies.monsterboard.nl

 

Deel dit artikel:

« Terug naar overzicht