The one and only Laura Bellai!

Geplaatst op 21 juli 2015

Introduce yourself:

Mijn naam is Laura Bellai, woonachtig onder de rook van Rotterdam in de Hoeksche Waard vanwaar ik ook werkzaam ben. Maar mijn werk brengt me door heel het land, en zelfs in het buitenland. Al 20 jaar getrouwd met een erg leuke man en moeder van drie geweldige kinderen van 15, 17 en 19 jaar. Mijn bedrijf ben ik zelf, het heet dan ook Bellai en biedt een totaalconcept op het gebied van lifestyle. Door het inzetten van de door mij ontwikkelde Rokkie Academy help ik vrouwen om te worden wie ze zijn, en om hun doelen te behalen binnen een gezonde lifestyle met bijbehorend inkomen. Mijn motto is: get in the best shape of your life. Look better, feel better. In de loop der tijd heb ik diverse vakgerichte opleidingen, modules en cursussen gevolgd, en dat doe ik nog steeds, maar bovenal ben ik ervaringsdeskundige. Al 15 jaar ben ik zelfstandig ondernemer, gestart in het geven van workshops waarna ik een zakenreisbureau runde en de workshops naar de achtergrond verdwenen. Na het schrijven van een managementboek voor ondernemende vrouwen, ‘Rocky in een Rokkie’, kwam het geven van workshops weer op mijn pad. Door het doorlopen en bestuderen van alle aspecten rondom de ondernemende vrouw, ligt mijn expertise in de begeleiding van het proces naar succes. Zowel zakelijk als privé. Mijn persoonlijke ervaring met al die rollen maakt het concept succesvol en bruikbaar.

Jouw werk is heel gevarieerd, hoe hou je het overzicht? Lijstjes lijstjes lijstjes! Ik ben absoluut geen digibeet maar ik bleek erg gehecht aan mijn papieren agenda en notitieboekjes. Uit die lijstjes maak ik een todo list en die werk ik af volgens het first things first principe. De Moleskine notitieboekjes worden door mij verslonden, door hun praktische formaat kunnen ze namelijk altijd mee. En op die manier kun je alles in je opnemen, want eenmaal genoteerd kun je het loslaten.

Wanneer besloot je om zelfstandig ondernemer te worden? Nadat ons tweede kind was geboren wilde ik zelf mijn tijd in kunnen delen. Het eeuwige gehaast van kinderopvang naar werk en vice versa stond niet in verhouding met de weinig uitdagende parttime baan die mij destijds geboden werd. Dat het salaris nagenoeg compleet naar de opvang ging vond ik nog niet eens erg, maar dan moest het wel de moeite waard zijn. En dat was het niet. Dus nam ik het heft in eigen hand en begon met ondernemen. Dat gaf me veel meer vrijheid en betekende dat ik zelf verantwoordelijk werd voor de hoogte van mijn salaris.

En wat is belangrijker in jouw ogen: opleiding of werk ervaring? Als selfmade woman kan ik niet anders dan voor werkervaring kiezen. Een opleiding is uiteraard belangrijk en altijd aan te raden, maar een opleiding op de werkvloer is soms veel meer waard. Daar zou veel meer mee gedaan moeten worden.

Wat onderscheidt jouw bedrijf van andere ondernemingen? Mijn Rokkie methode, een aanpak die niets te maken heeft met hoe het hoort. Ik lever maatwerk waar daadwerkelijk iets mee gedaan kan worden want geen verhaal is hetzelfde, dus geen algemene oplossing is toepasbaar.

Wat is jouw persoonlijke kracht? Ik ben altijd mezelf en ik laat een ander ook zichzelf zijn. Ik heb inlevend vermogen, betrek niets op mezelf en ik kan snel inspelen op wisselende situaties.

Wat is jouw tip om nieuwe klanten te maken? Dat is heel branche- en persoonsafhankelijk maar de basis ligt bij het opbouwen van relaties. Laat jezelf zien, de gunfactor komt dan vanzelf waarna het een kwestie is van kwaliteit leveren. Doen waar je voor staat en boven verwachting presteren. Dan komt de mond-tot-mond reclame op gang waardoor het sneeuwbaleffect wordt gecreëerd. Zaaien en oogsten, telkens weer.

Wat leg jij contractueel altijd vast en hoe belangrijk is dat in jouw branche? Gemaakte afspraken worden zwart op wit bevestigd, helder en duidelijk.

Hoe blijf jij op je werkgebied op de hoogte van je vak? Luisteren, lezen en leren. Op de hoogte blijven door vakbladen te lezen, naar vakgenoten te luisteren maar ook vooral door te luisteren naar klanten en relaties want die hebben trends soms sneller door dan vakgenoten. En scholing, blijf jezelf ontplooien en verdiepen in je vak.

Als zelfstandige moet je alles doen, van facturatie tot oplevering van je projecten – hoe organiseer je dat? Door niet alles zelf te doen. Waarom zou je je bezig houden met de boekhouding als je daar niets van snapt? Doe waar je goed in bent, het andere kun je uitbesteden. Uiteraard kost dat iets, maar het levert veel meer op. Hou daar rekening mee in je bedrijfsplannen. Ieder z’n vak.

Vindt jij netwerken voor je beroep / opdrachten nou handig of wordt het overschat?Netwerken is ontzettend belangrijk, mits je het als werk ziet. Wanneer je een netwerkbijeenkomst gebruikt om gezellig bij te kletsen met bekenden, zal het weinig resultaat opleveren. Als je gericht te werk gaat en het zakelijk inzet, kunnen er mooie samenwerkingen en/of opdrachten uit ontstaan.

Je bent hebt een boek geschreven voor ondernemende vrouwen – wat is de strekking van hetboek? Dat de sleutel tot succes te maken heeft met een bepaalde mannelijke manier van ondernemen zonder je vrouwelijkheid te verliezen. Voor mij was dat vanzelfsprekend maar mijn schrijfcoach Esther Kreukniet stimuleerde me hier onderzoek naar te doen en er een boek over te publiceren!

Hoe heb je de promotie aangepakt? Alles zelf geregeld, zoals een uitgebreide boeklancering met media aandacht. Social media ingezet, de pers benaderd voor publicaties en interviews gegeven. Dat kon ik vervolgens weer gebruiken om uitgenodigd te worden voor het geven van lezingen en workshops op mijn vakgebied. Belangrijk is om vol te blijven houden, jezelf zichtbaar maken en houden. Heel Amerikaans het podium pakken en niet in de Nederlandse ‘doe maar gewoon’ modus blijven hangen. Wees trots op jezelf en laat dat zien.

Wat vind jij belangrijk met het gebruik van Social Media? Het is een snelle manier om op de hoogte te blijven van de wereld om je heen. Het is een geweldig communicatiemiddel om mensen te leren kennen die je anders niet zo snel zou ontmoeten. En het biedt anderen de mogelijkheid om jou te leren kennen. Je haalt de wereld naar je toe.

Wat kan jij niet missen onder werk tijd? Internet, een powerbank en een grote kan citroenwater.

Wat maakt jou werk zo leuk en hoe houd jij je werk leuk voor jezelf? Mijn werk is zo ontzettend leuk omdat ik met mensen werk. Ik haal er enorm veel voldoening uit om mensen op weg te helpen en ze te verbazen met ogenschijnlijk eenvoudige oplossingen en manieren om je doelen te behalen. Doordat ik nieuwsgierig ben naar de verhalen achter de mensen, blijft het voor mij interessant. Daarnaast zorg ik ervoor dat ik voor mezelf de lat steeds hoger leg, projecten lanceer en mezelf daardoor blijf uitdagen.

Wat zijn nog je tekortkomingen en waar werk je momenteel aan? Mijn tekortkomingen liggen vooral in het feit dat ik te oplossingsgericht ben waardoor ik snel ergens overheen stap. Gecombineerd met mijn flexibele instelling kan dat er soms toe leiden dat ik te makkelijk van het ene pad op het andere spring. En dat is soms onhandig, maar houdt het wel ontzettend levendig. Ik heb er dan ook maar mijn kracht van gemaakt, gewoon omdenken. Waar ik momenteel aan werk is dat de rode draad heel duidelijk zichtbaar blijft, en in al die bokkesprongen naar voren blijft komen. Op die manier kan ik dicht bij mezelf blijven en zorg ik ervoor dat het duidelijk blijft voor de buitenwereld.

Wat vormt de grootste uitdaging in je werk? Discipline, soms letterlijk mijn eigen baas zijn. En voor uitdaging blijven zorgen.

Van welke les (en van wie was dat) heb jij het meest geleerd en wil je delen met de writing girls? De dame waarbij ik in New York verbleef gebruikte de uitspraak: ‘I’m only responsible for myself’. Daar heb ik veel aan gehad, en nog steeds. Je kunt nog zo goed voor je omgeving zorgen, zowel zakelijk als privé, maar je bent niet verantwoordelijk voor wat een ander zegt of doet. Ook niet als het over jou gaat. Laat dat dus los, dat geeft enorm veel rust. In feite heb ik mijn Rokkie 1, 2, 3-tje daarop gebaseerd. (Lees mijn boek J).

Wat zou jij graag willen bereiken in je werk? Zo veel mogelijk ondernemende vrouwen begeleiden naar hun succes. Ik heb gezien dat met mijn methode en begeleiding persoonlijke successen ruimschoots te behalen zijn. Persoonlijke en financiële onafhankelijkheid creëren voor vrouwen geeft me voldoening.

Waar haal jij je inspiratie vandaan? Verhalen van mensen. Bewust kijken en luisteren, online en offline.

Wat hoop je nog te bereiken? Mijn hoofd staat nooit stil, ik ben altijd ondernemend bezig en hoe leuk dat ook is, ik zou ook wel een bepaalde rust willen bereiken. Mijn tempo iets te verlagen om meer ruimte voor andere dingen te creëren. Zie je, daar ga ik alweer…

Heb je een gouden tip qua organisatie voor de werkende medemens? Maak je niet te druk om dingen waar je niets aan kunt veranderen, blijf altijd jezelf en doe gewoon je best. Je best is vaak goed genoeg.

Bellai_cover_HR

 

ProfielLB

www.laurabellai.nl

Deel dit artikel:

« Terug naar overzicht