The making of Noblesse Oblige Noblesse Oblige

Noblesse Oblige

Als ik aan een nieuw boek begin, dan maak ik altijd eerst een moodboard. Eigenlijk vind ik dat het leukste want dan kan ik me he-le-maal uitleven qua types, mooie plaatsen, personages, interacties en karakters. The making of Noblesse Oblige

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is unnamed-7-1024x960.jpg

Hier begon het: op vakantie na een rondje hardlopen met m’n eerste kop koffie.

Mensen vragen me altijd of ik over personages schrijf die ik ken. Nee, echt niet. Het is compleet verzonnen, totale fictie en uit mijn duim gezogen. Gelukkig. Dus het gaat nooit over mijn exen, familie, rottige oud collega’s of nare mannetjes achter de toonbank. Nooit. Ik geloof niet in wraak en wel in karma dus ik kijk wel uit want daar heb ik alleen mezelf mee. En de beste wraak is succes, nietwaar? Ik zie altijd wel bepaalde type acteurs voor me als ik dagdroom over m’n boek en die ga ik in deze blog voor je schetsen. Ik neem dan altijd maar buitenlandse acteurs en actrices voor me, lekker onbereikbaar en ver weg.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is IMG_2313-914x1024.jpg

Wat ik wel doe ik alle mooie plaatsen beschrijven waar ik kom en daar genieten mijn lezers ook echt van, dat hoor ik zo vaak. “Als ik jouw boek lees, is het net of ik in …(vul maar in) ben/loop. En daar hou ik zelf ook van. Mooie huizen beschrijven, de natuur, speciale plekjes aan de Maas en in Rotterdam.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is IMG_2312-1024x763.jpg

En ik ga altijd bij belangrijke plaatsen (politiebureau, rechtbank enz) kijken en mensen interviewen zodat ik er niet te ver naast zit. Geweldig vind ik dat, want diep in mijn hart ben ik nogal angstig aangelegd en ik leer altijd zo veel van ze! En daarnaast ben ik altijd gefascineerd door underground bewegingen zoals in dit boek het genootschap, de flagallanten en de Knights of the Ravens. Idioot ja, I know maar het geeft wel die lekkere spanning dat je op het puntje van je stoel zit en je je boek niet weg kan leggen.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is download.jpg

En ik ben natuurlijk ook heel opportunistisch en zie gelijk een Netflix serie voor me! Met actie, spanning en romantiek, mooie mensen en geweldige plotwendingen, met de watertaxi scheuren over de Maas, hardlopen in het Kralingse Bos en met 180 km per uur de A15 over, helemaal Under Cover en Flikken Maastricht. Welja, je kunt groot dromen, waarom niet!

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is download-2-1.jpg

Ik deel hieronder mijn moodboard met jullie, want jullie lezers maken mijn dromen waar en het lijkt mij leuk om vooraf (of juist achteraf, het is maar net of je je eigen beeld wilt vormen) nog meer ins- and outs te weten van een boek. Ik kies altijd voor Amerikaanse of buitenlandse acteurs en actrices anders denken jullie al snel dat ik Barry Atsma of Katja Schuurman, misschien een hak wil zetten met een raar personage ofzo. Dus om dat te voorkomen en iedereen te vriend te houden, kies ik lekker mooie Hollywood sterren. En ook makkelijk voor Steven Spielberg (leeft hij nog?) om het later te verfilmen, dan ligt het script al klaar ūüėČ

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is IMG-2393-1024x652.jpg

Bij m’n vorige boekpresentatie met allemaal mooie mensen!

OK here we go (zet een lekker muziekje op van Danny Vera -> ga ik ook nog doen, een playlist maken van de liedjes die me in de mood brachten of rustig maakten tijdens het schrijven)

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is 0-2-1-1024x594.jpg

Werktitel:       Noblesse Oblige

Thema:            Macht

Motief:           Angst

Trigger:          Wat kan in de Rotterdamse haven het daglicht niet verdragen?

Copyright:        Esther Kreukniet

ALGEMEEN

Noblesse Oblige is het eerste deel van een serie verhalen die draait om zeven zonden. Het eerste deel draait om hebzucht. Het boek speelt zich af op het advocatenkantoor waar Liza Kreest samen met haar werkgever Victor van Haldenbergen het kwaad in de Rotterdamse onderwereld om probeert te zetten naar het goede.

Noblesse Oblige Rotterdam is op een Netflix-achtige manier geschreven waar spanning wordt afgewisseld door krachtige dialogen en mooie scènes in Rotterdam. Het elitaire sfeertje van Kralingen staat in contrast met de rauwheid van de Rotterdamse haven en de onophoudelijke strijd met de voortwoekerende drugscriminaliteit. Midden in dit dynamische leven staat Liza Kreest, een jonge advocate (38), die nauwlettend in de gaten wordt gehouden door een mysterieus figuur die met zijn geheime organisatie de drugsstromen in Europa regelt.

Noblesse Oblige

Noblesse Oblige

Noblesse Oblige – Zeven Zonden serie

Noblesse Oblige Rotterdam is een reeks (serie) met zeven opeenvolgende verhalen gebaseerd op de zeven zonden. Telkens speelt er een andere rechtszaak die Liza moet oplossen. In het eerste deel leren we het mysterieuze en geobsedeerde figuur Jung kennen. Aan het einde wordt hij tot levenslang veroordeeld. Bij haar volgende zaken roept Liza zijn hulp in. Een vergelijkbare situatie van Clarice en Hannibal uit de film Silence of the Lambs. Door de zeven verhalen heen, zetten ze samen de zeven zonden om naar de zeven deugden om de diepgewortelde criminaliteit aan te pakken en de wereld een klein beetje beter te maken. Elk boek en thema zal zeer verrassend zijn ūüėÄ

De reeks is voor liefhebbers van Overspel, Undercover en Boston Legal.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is IMG_2316-828x1024.jpg

Je wilt niet weten hoe vaak ik op deze plek heb gestaan. Doe ik het goed? Ben ik op de juiste weg? Beledig ik niemand? Kwets ik niemand? Is mijn boek goed genoeg voor mijn lezers? Allemaal vragen die ik neerleg bij het kruis. Ik blijf net zolang zitten tot ik het antwoord hoor en met stramme benen loop ik dan tien kilo lichter naar beneden. Twijfel en onzekerheid speelt parten, elk woord wordt gewogen. Maar ik mag dit doen, ik vind dat heel bijzonder en ben verwonderd en dankbaar.

PERSPECTIEVEN

Dit verhaal wordt verteld vanuit vier perspectieven: Liza, Maurice, Victor en Jung. Waarbij Liza de hoofdlijn vormt, zij is degene met wie de lezer zich het meest identificeert.

Al vanaf het begin zien we dat de mysterieuze Jung Liza volgt, bespioneert, dat hij haar een gevaar vindt omdat ze wroet in zijn zorgvuldig opgebouwde imperium. Maar vooral haat hij haar omdat ze hem zo opwindt.

Door het perspectief van Maurice weet de lezer eerder dan Liza dat hij gevangen zit in een crimineel web, en dat hij wordt vermoord door Jung. Victor speelt op de achtergrond mee, hij is degene die Liza op het einde redt.

PERSONAGES:

Liza:

Advocate bij advocatenkantoor HVH, alleenstaande moeder van Kate (12), woont in Kralingen, Rotterdam. Wordt verliefd op haar cli√ęnt Maurice, die de vader is van een hockeyteamgenootje van Kate. Tot haar grote verdriet maakt Maurice het plotseling uit met een vage reden, (de lul) en kort daarna pleegt hij zelfmoord. Ze komt erachter dat hij slechts een pion was in het criminele spel dat zijn schoonfamilie speelt. Liza verbergt een heel groot geheim uit haar jonge verleden en doet er alles aan om dat verborgen te houden, om die reden stort ze zich op haar carriere en heeft ze oogkleppen op voor mannen. Totdat ze Maurice ontmoet. Mix type Jennifer Aniston / slash gewiekste Sharon Stone in Basic Instinct.

Liza Kreest

Maurice:

Is getrouwd met Henri√ętte, de dochter van Bernd. Hij krijgt een baan in het havenbedrijf van Bernd en klimt op tot onderdirecteur. Ze leven een luxe maar liefdeloos leven. Wanneer het bedrijf wordt beschuldigd van drugspraktijken, neemt hij Liza in de arm. Hij weet oprecht niet dat het bedrijf waar hij voor werkt crimineel is. Daar komt hij pas achter als hij zijn vrouw vertelt dat hij wil scheiden omdat hij verliefd is geworden op Liza. ‚ÄėOnmogelijk,‚Äô is daarop haar antwoord. Daarna vertelt ze hem dat hij al die tijd slechts een pion is geweest in het grote spel van haar vader. Hij wil zijn kinderen en zichzelf uit deze jungle redden en boekt een vlucht naar Brazili√ę. (Daarna kan ik het niet verder vertellen want oh la la la – dan geef ik het plot weg ūüėČ Type Bradley Cooper (oeffphhh)

Maurice van Aerdennen

Jung:

Jung is lid van een geheim genootschap, De Priorij van Adelbergen, waar boetedoening via zelfkastijding hoog in het vaandel staat. Op z’n twaalfde op een streng internaat en met die jongens vormt hij een genootschap en imperium in Europa die niemand en niets ontziet, hij en zijn companen zetten alles naar hun hand. Zijn geilheid op Liza is een zonde waar hij flink voor gestraft moet worden, en zij ook. Hij bestiert het havenbedrijf op afstand en de daarbij behorende criminele activiteiten zonder scrupules en schrikt nergens voor terug.

Daarna wil hij Liza laten boeten en onthult hij haar geheim bij Victor. Hij wil haar laten lijden en haar dochter Kate opofferen om de laatste macht in Itali√ę in handen te krijgen. Type Hannibal Lecter uit Silence of the Lamps

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is C14C7RgUUAAdonf.jpg

Bernd:

Is de grote baas het havenbedrijf VCOI B.V. Zijn knappe schoonzoon Maurice is het na√Įeve schaap dat de dagelijkse leiding heeft over in- en export. Bernd houdt een schaduwboekhouding bij van de miljoenen aan drugsgeld die worden witgewassen via de nette bedrijfsvoering van Maurice. Bernd is de vader van Henri√ętte. De moeder van Henri√ętte is het zwijgen opgelegd toen zij de familiegeheimen openbaar dreigde te gaan maken. Bernd is een aimabele man, heeft een veel jongere vriendin en daar kickt hij op. Type Berlusconi.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is IMG-2492-764x1024.jpg

Joline

Lekkere golddigger, maar wel lief. Kiest Bernd voor zijn eeeehhhh…. intelligentie en geniet van het mooie leven. Totdat ze op onderzoek uit gaat. Had ze beter niet kunnen doen. Type influenzer, leeft voor haar Insta.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is IMG-2495-756x1024.jpg

Henri√ętte:

Is de dochter van Bernd, de vrouw van Maurice, de moeder van Sebastiaan en Charlotte. Ergens snapt ze ook niet dat zo’n stuk als Maurice ooit voor haar is gegaan. Ze twijfelt altijd of hij voor haar ging of het geld maar stopt die twijfels weg en sluit haar ogen voor de flirts die hij heeft. Haar leven staat in het teken van het bedrijf van haar vader. Ze kent de geheimen. Omdat Maurice een broodnodige dekmantel is, kan ze niet met hem praten. Ze probeert een liefdevolle echtgenote te zijn, maar houdt afstand. Maurice is een pion in het spel van haar vader. Wanneer hij van haar wil scheiden raakt ze in paniek: dat kan echt niet. Ze wil koste wat kost haar zorgvuldig opgebouwde leventje in stand houden. Type Lilly Taylor.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is IMG-2499-563x1024.jpg

Kate:

Dochter van Liza, 12 jaar. Hockeyt met Charlotte, de dochter van Maurice. Ze kunnen het goed met elkaar vinden en ze is een vrolijk kind, heel hecht met haar moeder.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Mary-Kate-Olsen-Ashley-Olsen-had-fun-set-filming-New-York-1-677x1024.jpg

Victor en Vetter:

Liza’s collega’s bij advocatenkantoor VHV

Victor is trouwens wel gebaseerd op mijn lief Arthur, maar dat is dan ook echt de enige. Arthur heeft me ook heel erg geholpen met advocatuur en hoe een rechtszaak en een advocatenkantoor werkt. Maar hij is het niet, Arthur is heeeeeel anders (zou wat zijn, zeg!)

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is IMG-2504-1024x761.jpg

Vader van Liza:

Een lieve wat schuchter man waar Liza naar toe gaat zodra ze het niet meer weet. Haar vader is op jonge leeftijd uit Libanon naar Nederland gekomen en daar gebleven. Haar moeder (zijn vrouw) is vroeg overleden, waardoor hij nogal ge√Įsoleerd leeft. Brengt haar de Libanese cultuur bij, normen en waarden, charmante man, Liza heeft dat warmbloedige en opvliegende soms van hem.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is IMG-2525-1024x1006.jpg

Linda:

Vriendin van Liza, journaliste en moreel kompas. Woont samen met een onwijs lekker ding en vind dat Liza af en toe een beurt nodig heeft. Zeer grappig. En nuchter.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is 3972026C00000578-3842456-image-a-28_1476666923403.jpg

Advocate Liza Kreest worstelt in een grote rechtszaak met haar integriteit: welk gruwelijk geheim handhaaft Noblesse Oblige in Rotterdam?

Plaatsen ter inspiratie:

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is download-3-1.jpg

Kantoor Maurice

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is IMG-2518-1-1024x578.jpg

Havenbedrijf VCOI BV

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is images-1-1.jpg

Maasboulevard

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is IMG-2522-1-671x1024.jpg

Advocaten kantoor VHV

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is OIP-2-1.jpg

Priorij van Adelbergen

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is download-2-1.jpg

Skyline van Rotterdam waar Maurice altijd zo blij van wordt

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Schermafbeelding-2021-01-28-om-09.45.04.png

Hier woonde Joline eerst voordat ze Bernd tegen kwam en officieel golddigger werd

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Schermafbeelding-2021-01-28-om-09.48.18-1024x620.png

Boerderij van Simon in Burgh Haamstede

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is OIP-3-1.jpg

Priorij van Adelbergen

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is IMG-2515-1-555x1024.jpg

Vijverver Kralingen waar Maruice en Henriette wonen

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is IMG-2517-1024x694.jpg

VCOI BV

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is IMG-2511-515x1024.jpg

En hier woont Liza met Kate, op Avenue Concordia

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is IMG-2521-1024x544.jpg

Douanier Stan V in de Rechtszaal

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is IMG-2519-1024x574.jpg

Wachten op de containers met drugs

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is nO-2-1024x643.jpg

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is no-4-1024x881.jpg

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is perspectief2_NoblesseOblige-745x1024.jpg

Heb je het eerste deel al uit? Wat vond je er van? Wat zou je nog meer willen, wat moet zeker terug komen in deel twee? Waar genoot je van? Mijn vriendinnen staan ook altijd met raad en daad ter zijde en waardeer goede feedbak enorm. Laat het me allemaal weten op info@estherkreukniet.nl – je krijgt altijd antwoord!

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is IMG_2309-775x1024.jpg

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is IMG-2360-724x1024.jpg

Dank je wel, liefs
Xxx Esther