Tekstschrijven is een vak!
Geplaatst op 22 oktober 2015
Tekstschrijven is een vak.
Je hebt tekstschrijvers en je hebt content kings op gebied van zakelijke teksten – Esther Van Vondel Txt behoort tot de laatste categorie.
Nog nooit heb ik nieuwsbrieven in mijn mailbox ontvangen die zo de kern raken, ze weet feilloos haar doelgroep te raken en deelt haar tips.
Writing Girl mocht een kijkje nemen in haar redactie keuken.
Vertel eens, wat doe je precies? Ik ben tekstschrijver en marketingstrateeg. Ik schrijf en redigeer met name de langere, klanten wervende teksten voor ondernemingen die serieus aan de weg timmeren. Mijn specialismen zijn webredactie en de blog/nieuwsbrief. Verder stel ik regelmatig teksten op voor een boek/E-book, flyer/brochure en acquisitiebrief. Af en toe schrijf ik de tekst voor een advertentie of creëer ik een pay-off en er komt af en toe een jaarverslag of handleiding langs. Er zijn echter veel ondernemers die hun tekst (en marketing) zelf graag verzorgen, maar wel op professioneel niveau. Hen leer ik de basis via mijn E-books, de webscan en mijn masterclasses.
Waarom is tekstschrijven een specialisme? Met het schrijven van tekst komen een aantal vaardigheden en talenten bij elkaar. Teksten schrijven voor anderen vergt inlevingsvermogen en mensenkennis. Daarnaast heb je veel informatie nodig om een verkopende tekst te schrijven die oplevert wat de opdrachtgever wil, maar hij moet ook bij de opdrachtgever en zijn/haar bedrijf passen. Zo heb ik teksten geschreven voor de websites van 3 verschillende HR-adviesbureaus, die vrijwel hetzelfde doen. Zij hebben elk een heel andere tekst gekregen. Je moet weten wat het bedrijf doet, waarom, hoe en wat het resultaat is. Je moet de mensen leren kennen. Zonder een gezonde dosis nieuwsgierigheid en interviewtechniek kom je niet ver.
Als tekstschrijver moet je verder goede kennis hebben van de Nederlandse taal (en in mijn geval ook de Engelse) en verschillende schrijftechnieken onder de knie hebben. Je hebt een flinke dosis creativiteit nodig en moet verstand hebben van aangrenzende gebieden, zoals marketingtechnieken en SEO. En je moet bijblijven. Je blijft dus altijd leren.
Hoe lukt het jou om tot verkoop aan te sturen? Door teksten te schrijven die verkopen zonder direct te verkopen. Nederlanders houden niet van een directe benadering, zoals in Amerika. Ze slaan zichzelf ook niet graag op de borst: ‘Doe maar gewoon. Ik bepaal zelf wel of ik bij jou koop of niet.’ Je kunt ze echter wel sturen, maar op een subtielere manier. Je moet alleen weten hoe.
Wat onderscheid je van je con-collega’s? Afgezien van het feit dat ik al meer dan 40 jaren schrijf, waarvan ruim 15 jaren zakelijke tekst, ben ik een van de weinige tekstschrijvers die ondernemers leert zelf professionele, aantrekkelijke tekst te schrijven. Bovendien zijn veel tekstschrijvers geen marketingstrateeg. Bij mij gaan tekst en marketing altijd samen.
Hoe schrijf je een goede zakelijke tekst? Je begint goed als je eerst onderzoekt wat je doel en wie je doelgroep is. Verder ligt het eraan welk type zakelijke tekst je schrijft. Een jaarverslag is anders geschreven dan een handleiding. En een verkopende tekst op de website kun je niet een-op-een kopiëren naar je acquisitiebrief of flyer. Omdat al je concurrenten tegenwoordig online zijn, is het handig jezelf te laten zien en creatief te zijn. Doe het net effe anders en je valt direct op. Dat kan zitten in iets kleins: een opvallende, aansprekende call to action. Of een andere invalshoek. Of andere afbeeldingen. Het maakt je jaarverslag lekker leesbaar en je acquisitiebrief hoef je minder na te bellen, omdat de ontvangers soms uit zichzelf in de lucht komen.
Tekst alleen is niet genoeg. Het oog wil ook wat en mensen willen verrast worden, omdat er zo ontzettend veel aanbod is.
Is er verschil tussen wegschrijven en zakelijk schrijven (bijv een brochure of nieuwsbrief) en wat dan? Zakelijk schrijven begint met wegschrijven. Ik noem het ‘brainstormen op papier.’ Voordat een tekst definitief is, heb ik nagedacht over het doel, de doelgroep, de invalshoek en de technieken die ik inzet. Ik ben minstens vijf keren door de tekst gegaan, heb hem herschreven, dingen geschrapt, verplaatst en bijgeschaafd. Zelden heb ik een tekst in een keer staan als een huis.
Hoe maak je een tekst aansprekend? Door jezelf te zijn: jouw taalgebruik, jouw visie en missie, jouw invalshoek en dus jouw boodschap. Daarom werkt het kopiëren van andermans tekst ook nooit. En door een subtiel verschil aan te brengen in vergelijking met je collega’s. En door je teksten te laten gaan over je doelgroep: ‘jij krijgt’ in plaats van ‘wij geven.’ Dit heet klantgericht schrijven. En door… ik heb hier een E-book over gevuld.
Waaruit bestaat een ijzersterke marketing strategie? Bij de marketingstrategie ga ik altijd uit van de website. Maak je website klanten wervend en bouw alle andere marketingmiddelen en –uitingen daar omheen, zodat je doelgroep gemakkelijk terecht komt bij dat prachtige online platform waar alles te vinden is, je website.
Tip: word vriendjes met Google. Dat hoeft niet altijd geld te kosten. Zonder investering en ingewikkelde metingen kun je ook al een eind komen: start een blog op je website, een nieuwsbrief voor serieuze, potentiële klanten en fans en maak gebruik van socialmediakanalen. Dat kost tijd en energie, maar dit is de kortste weg naar naamsbekendheid en een status als deskundige. En meer klanten.
We hebben veel ondernemende dames hier bij Writing Girl als klant – denk aan coaches, zzp’ers, ondernemers en mensen die het belang van goed schrijven inzien – wat is jouw ultieme tip om je te onderscheiden? Er zijn verschillende schrijf- en marketingtechnieken waarmee jij je onderscheiden kunt als ondernemer. Wees jezelf, schrijf klantgerichte, foutloze teksten en doe het soms net effe anders. Voorbeeld: stuur een acquirerende tekst niet over de e-mail, maar via een brief per post. Je acquisitiebrief verdwijnt niet in een overvolle e-mailbox, maar komt terecht op een kleine stapel post. Tekst op papier wordt bovendien beter gelezen. Omdat tegenwoordig bijna niets meer per post wordt verstuurd, weet de ontvanger direct wie jij bent en waarvoor je belt een week later. Heb jij bovendien een aansprekende tekst, dan vergroot je de kans dat de ontvanger je voor is en contact met jou opneemt. Het moet wel bij jou en je bedrijf passen.
Wat kun jij niet missen onder werktijd? Koffie, haha. En muziek. En inspiratie.
Wat maakt jouw werk zo leuk? Ik heb van mijn hobby mijn vak gemaakt. Maar wat ik bijna leuker vind dan tekstschrijven en marketing, is het contact met ondernemers. Ik kom bij veel verschillende bedrijven. Ik ben leergierig en kom graag tot de kern. Ik vraag dus ver door, maar leer zelf ondertussen ontzettend veel.
Daarnaast inspireert het mij als ik anderen de basis leren kan van mijn vak. Ik heb altijd te maken met mensen die echt iets willen opsteken en dat werkt heerlijk!
Wat vormt de grootste uitdaging? Bijblijven. In de wereld van marketing veranderen dingen zo snel, dat het bijna niet bij te houden is.
Van welke les (en van wie was dat) heb je het meeste geleerd en wil je ‘m delen met Writing Girls? Je helpt je bedrijf en je klanten pas goed wanneer jij jezelf blijft ontwikkelen. Als ondernemer en als mens. Ik kom van ver, heb behoord tot de armste bevolkingsgroep in Nederland het eerste jaar van Van Vondel txt en liep met mijn drie kinderen bij de voedselbank. Ik heb hard gewerkt om naamsbekendheid te krijgen en nog harder aan mijzelf en mijn ondernemersvaardigheden om mijzelf te kunnen bedruipen. Ik sta nu, 2 jaren later, op het punt waar ik het bijna niet meer alleen kan. Dat is nieuw voor mij en ik blijf dus leren.
De beste en hardste lessen leer ik echter eerlijk gezegd van op mijn snufferd gaan. Dat doet zeer en ik ben best gevoelig, maar het houdt mij scherp. Bij de les. Ik wil steeds beter worden en ben redelijk hardleers soms. Successen vieren en vallen gaan hand in hand op die weg.
Wat zou jij graag willen bereiken in je werk? Ik wil van Van Vondel txt een MKB-bedrijf maken met een team dat van wanten weet en van mensen houdt, zodat Van Vondel txt nog meer ondernemers nog beter helpen kan. Dat is het grootste nadeel waar ik nu tegenaan loop: ik werk regelmatig samen en heb korte lijntjes met mijn klanten, maar schrijven doe ik alleen. Ik mis een bruisend kantoor om mij heen.
Waar haal je je inspiratie vandaan? Overal. Ik houd overal mijn ogen en oren open. Ik ben leergierig, dus neem dingen op als een spons.
Op mijn vakgebied haal ik veel ideeën, nieuwe ontwikkelingen en invalshoeken van Amerikaanse, Engelse en andere buitenlandse bloggers (marketeers). Ik lees veel, spreek andere ondernemers regelmatig, maar kom op de beste ideeën in de natuur en van mijn kinderen. In de natuur maak ik in mijn hoofd ruimte voor nieuwe dingen. Kinderen denken op een ander niveau en komen soms met zeer verrassende, eenvoudige dingen. Ik spar niet met ze over inhoudelijke dingen, maar wel over taal bij voorbeeld. Ze zijn bovendien net zo creatief als ik…
Wat is jouw favoriete schrijfproduct? Ik kan absoluut niet zonder notitieboek. Ik heb er altijd een bij me.
Nieuwsgierig geworden? Esther is bereid bij ons een mooie workshop te geven – voor meer info: service@writinggirl.nl
Deel dit artikel: