Schrap het woordje ‘als’

Geplaatst op 15 september 2020

Toen ik in een interview met zangeres Alicia Keys vroeg wat voor haar een baanbrekend moment was, woog ze diverse keuzes in haar hoofd af. Ze keek me aan met die grote bruine ogen en zei met omfloerste stem: ‘het moment dat ik het woordje ‘als’  schrapte uit mijn vocabulaire.’

Er hing een tastbaar moment in stilte tussen ons in, want ik dacht dat ze automatisch Grammy Awards, MTV momenten of andere concerten die zij meemaakte zou opnoemen.

Haar stralende glimlach doorbrak de stilte en ze zag dat deze opmerking uitleg nodig had. ‘Toen ik jong was, vroeg ik me altijd af wat als er nu dit gebeurt of wat als er nu dat wordt gezegd, of wat als dit nu niet doorgaat – wat dan? Ik brak mijn hoofd over allerlei zaken, lag er soms wakker van. Wat als ik nou geen goede zangeres wordt, wat als mensen mijn nummers nu niet mooi vinden, wat als die impresario morgen niet terug belt? Ik werd er zo onzeker van en besloot er niet meer aan mee te doen. Het maakte me gek. Ik ging leven in het hier en nu en heb geen moment meer omgekeken. En vanaf dat moment dat ik de beslissing nam, spande het hele universum samen en zorgde God ervoor dat het goed kwam.’

Ik keek haar ademloos aan. Alicia had de magische beslissing genomen om twijfel, onrust, onvrede, angst of spijt uit haar leven te bannen. Want bedenk maar eens hoeveel mensen bedenken wat als er dit of dat gebeurt? Wat als er oorlog uitbreekt, wat als ik ziek word, wat als ik geen baan meer heb enzovoorts. Je leeft in angst en angst is een slechte raadgever. Een tijdje geleden tijdens een lezing over schrijven en balans vinden, kwam ik een heel leuk meisje tegen dat helaas heel ziek was. Ze had een hele zeldzame ziekte waarvoor ze stamceltransplantatie had gekregen dat gelukkig goed aansloeg. Ze had vele doktoren, vele artsen, therapeuten, psychiaters en coaches geraadpleegd want ze had al sinds haar veertiende dwangneuroses. Ze is bezig met haar autobiografie te schrijven en hadden het over schrijftherapie. Schrijven werkt helend bij haar en ze is aan het uitvinden wat bij haar past om een fijn leven te creëren. Maar ze was intelligent en staat er bekend om dat ze psychologen en artsen met een kluitje in het riet stuurt. ‘Maar wat als ik het nou niet wil?’ vroeg ze me. ‘Wat als ik diep in mijn hart niet wil veranderen, geen balans wil vinden, eigenlijk niet gelukkig wil zijn?’ Dat was een harde klap. ‘Dan leef je in het verleden’, zei ik, ‘dan leef je niet in het hier en nu.’ Ze schoof heen en weer en had een andere vraag paraat. ‘Wat als ik geen zin heb om een boek te schrijven, geen zin heb om de rest van mijn leven aan de medicatie te zitten?’ Dit waren vragen over leven en dood, en wel heel dichtbij. ‘Dan leef je met je hoofd in de toekomst en ben je angstig.’ Ik vertelde haar het verhaal van Alicia en dat zij gewoonweg het woordje ‘als’ had geschrapt. Het meisje keek me lang aan. Heel lang. ‘Geen als?’ Ik knikte, geen als. ‘Dan is er niets meer om over na te denken,’ prevelde ze voor zich uit.

Ik haalde mijn schouders op. ‘In ieder geval geen angst of vrees over dingen die er niet zijn. Geef die ruimte maar aan dingen die er op dit moment wel zijn. Jij zit hier nu redelijk gezond, je bent je boek aan het schrijven en je bent goed en gezond met je voeding bezig. Hou het daar maar eens bij, leef in dit moment.’ Ik weet niet of ik het goed zag, maar het leek of haar ogen iets groter werden en of ik een sprankje hoop zag. Ze opende haar mond nog een keer en sloot ‘m weer.

Ik glimlachte en schreef een uitspraak van Lao Tzu voor haar op en schoof het naar haar toe.

Als je somber bent, leef je in het verleden

Als je angstig bent, leef je met je hoofd in de toekomst

Als je vredig bent, leef je in het hier en nu. 

Meer hoef je niet te doen, en schrap het woordje als.

Een maand later kreeg ik een mail van haar waarin ze me bedankte voor het inzicht. Haar leven was niet perse veranderd maar wel een stuk lichter, makkelijker en vrolijker geworden. Het had zijn uitwerking. Ze was al flink met haar boek opgeschoten, ze was minder gespannen en haar verwachtingen waren minder hoog. Allemaal omdat ze zichzelf tientallen keren per dag, bewust het woordje ‘als’ schrapte en leerde te leven in het hier en nu. Een openbaring, ik maakte er een oefening voor.

Schrijfoefening:

Wat gebeurt er volgens jou als je het woordje ‘als’ schrapt?

Denk je vaak aan: wat als ik dit of dat?

Hoe kleurt dat jouw gedachten?

Hoe denk jij aan het verleden?

Hoe denk jij aan het verleden als je er alleen positieve ervaringen uithaalt?

Hoe denk je aan de toekomst?

Hoe denk je aan de toekomst als je er alleen positieve ervaringen inzet?

Hoe denk je aan het hier en nu? Welk gevoel overspoelt je?

Wat denk jij dat het uitmaakt als jij het woordje ‘als’ vervangt?

Wat zal het veranderen?

Wil je meer weten? In mijn nieuwe boek Pluk je Geluk lees je veel meer hoe je je geestelijke gemoedsstand kunt versterken. Met lekkere receptjes die zo klaar zijn en jou de juiste vitamines geven. In slechts een maand is je lichamelijk en geestelijk systeem en hormonale toestand weer op orde waardoor je je sterk voelt in lichaam en geest. Je valt vanzelf af, zonder dieet of medicijnen en voelt je stukken energieker. Wie wil dat nou niet? Maar hoe doorbreek je je oude patroon en zorg je ervoor dat je niet terug valt in je oude gewoonten? In dit boek begeleid ik je dagelijks met goede recepten zodat je geen trek of dipjes hebt, mooie oefeningen, ontspanning en vooral veel beeldmateriaal om bij weg te dromen. Heerlijk, ik gun het iedereen!

En baadt het niet? Dan schaadt het niet, zo is het ook nog een keer. Maar het is ONTZETTEND leuk om uit te proberen wat werkt en wat voor effect het voor jou heeft. Zo, ik ga mijn computer uitzetten en lekker een uurtje naar buiten. Ik wens jullie een fijne dag, zorg goed voor jezelf!

 

Liefs, Esther

Schrap het woordje ‘als’

Deel dit artikel:

« Terug naar overzicht