Puur Pascalle

Geplaatst op 02 oktober 2021

Wij laten ons graag inspireren door krachtige vrouwen die eigenzinnig in het leven staan en die van een puur leven houden. De Belgische Pascalle Naessens is zo’n dame die naast haar mooie verschijning ook echt inspirerend werkt. Binnen één week (één week!) verkocht ze meer dan 35.000 kookboeken. Met haar waanzinnige recepten, prachtige keramische servieslijn en tv programma’s is ze meer dan alleen dan de vrouw van – en laten wij ons regelmatig inspireren als we moeten koken – bovendien geven hier één van haar heerlijke recepten weg.

Nice to meet you

Unknown

Pascale Naessens begon haar carrière als fotomodel, en werd presentatrice bij vtm. Tijdens haar modellencarrière volgde ze talloze crashdiëten om maar in die modellenkledij te passen, met het gekende jojo-effect van dien. Daarom leerde ze lekker en vooral gezond koken voor zichzelf, en later ook haar man Paul Jambers. En dat haar keuken gezond is, daar is ze zelf het levende bewijs van!Pascale schreef haar ervaringen en recepten neer in een fantastisch kookboek: ‘Mijn Pure Keuken’. Een groot succes, waarop logischerwijs een opvolger kwam, ‘Mijn Pure Keuken 2’, alsook een kookprogramma bij Vitaya. Het succes zet zich voort in Pascale haar derde kookboek ‘Puur Genieten, en toch gezond en slank’.

Geen dieet

Wat zo fijn is dat Pascalle niet aan dieten of andere hypes als superfoods doet, zij eet gewoon wat gezond is en waar ze zich beter doorvoelt. Ik ben zelf nu al een tijdje bezig om lekkere recepten te koken uit haar kookboek en merk dat ik veel meer energie krijg, krachtiger word. Ik slaap beter (en minder!) en ik heb niet zo’n opgezwollen buik, ik heb minder suikerdipjes en mijn hormonen zijn beter in in balans – niet verkeerd op mijn leeftijd. Ik merkte het verschil vooral toen ik op vakantie veel anders ging eten (veelvraat!) en de energie rekbaar wegslibde na zoveel dagen.

images-2

Pascalle legt het zelf goed uit hoe je met eenvoudige combinaties, jezelf beter kunt voelen en je energie op peil houdt.

Het principe van eenvoudige voedselcombinaties werkt zo krachtig dat het je hele leven kan veranderen.
Wij zijn het enige levende wezen op aarde dat alles door elkaar eet. We eten niet alleen alles door elkaar, maar ook nog eens grote hoeveelheden, dat belast ons spijsverteringstelsel en vertraagt de vertering dermate dat het eten begint te gisten en te rotten in je maag en darmen nog voor het goed kan verteerd worden met het bekende opgeblazen gevoel en krampen tot gevolg.

Eenvoudige voedselcombinaties:

 • Vis + groenten
  (eiwitten + groenten)
 • Vlees + groenten
  (eiwitten + groenten)
 • Kaas+ groenten
  (eiwitten + groenten)
 • Aardappelen + groenten
  ( koolhydraten + groenten)

Elke voedingsgroep heeft zijn specifieke enzym nodig om te worden afgebroken. Bovendien heeft eiwit in de maag een zure omgeving nodig om te worden afgebroken en de afbraak van zetmeel begint met het enzym ptyaline (speekselamylase) dat enkel functioneert in een basische omgeving. Deze twee samen (een zuur en een base) neutraliseren elkaar. De vertering van koolhydraten wordt verhinderd door de aanwezigheid van zure spijsverteringssappen, terwijl de eiwitten niet goed kunnen verteerd worden vanwege de basische sappen.

Wie eenvoudige combinaties respecteert, voelt meteen de weldaden:

 • je hebt geen opgezette buik;
 • je hebt geen overladen maag;
 • er is geen gisting van voedsel in de darmen;
 • je hebt geen slaperig gevoel;
 • je voelt je veel fitter en hebt meer energie omdat je lichaam geen energie verliest aan een zware vertering en omdat je meer voedingstoffen uit je eten kan halen, alles verteert vlotter (je bent wat je verteert en niet zozeer wat je eet);
 • het werkt afslankend;
 • het laat je huid stralen;
 • het stimuleert de goede darmbacteriën.

Hoe eenvoudiger de maaltijd, hoe eenvoudiger de vertering.

Basis = Combineer geen koolhydraten met proteïnen

 • Geconcentreerde proteïnen: vlees, vis, kaas, soja, quorn, seitan, …
 • Geconcentreerde koolhydraten: quinoa, linzen, bonen, kikkererwten, aardappelen*, brood*, pasta*, rijst*, granen*

* Dat zijn snelle koolhydraten, deze eet ik heel zelden omdat ze heel snel hun suikers afgeven en je bloedsuikerspiegel laten pieken. Zie ze als comfortfood.

Al mijn recepten zijn samengesteld volgens eenvoudige combinaties. Probeer het zelf uit en je zult het meteen de weldaden van eenvoudige voedselcombinaties merken.

Wat met fruit?
Fruit eet ik als ontbijt.

Het beste wat ik ooit gedaan heb, is brood ‘s morgens vervangen door fruit. Het geeft me een boost aan vitaminen, mineralen, antioxidanten, secondaire plantenstoffen, water, … Lees er wetenschappelijke artikels over gezonde voeding op na, dan lees je heel vaak ‘eet meer groenten en fruit’. Nog nergens heb ik gelezen ‘eet meer brood’, integendeel! De graanproducten liggen meer en meer onder vuur, er verschijnen heel wat wetenschappelijke studies en boeken die de ‘granen’ als basis van onze voeding onderuit halen.

Uit een Britse studie bij 65.226 mannen en vrouwen kwam duidelijk naar voor: hoe meer groenten en fruit je eet, hoe minder kans je hebt om te sterven aan gelijk welke ziekte op gelijk welke leeftijd. 7 stuks en meer vermindert de kans op sterfte met 42%. Het vermindert het risico op een hartaanval, kanker, beroerte, …  Dr Oyebode*, die de leiding van het onderzoek had, voegt er wel aan toe dat ‘aardappelen’ niet meetellen omdat ze vooral koolhydraten leveren. Groenten en fruit bevatten micronutriënten en vezels en het zijn die, die zijn heel belangrijk voor onze gezondheid.

Wees niet fanatiek.
Niets in het leven is zwart-wit, zeker voeding niet. Ik streef iedere dag naar een gezonde voeding en eenvoudige voedselcombinaties, dat kost me niet de minste moeite. Integendeel, dat is waar ik naar verlang. Maar dat wil niet zeggen dat ik ook wel eens kan genieten van een dessert of een foute combinatie. Denk eraan: mijn manier van eten is zeker niet fanatiek en laat ruimte om te experimenteren. 70-80% is basisvoedsel, natuurlijke voeding die mijn lichaam kracht geeft. Denk aan groenten, fruit, noten, eieren, vis, vlees, … en 20-30% is comfortfood: dessert, chocolade, chips … Maar bij mij horen daar dus ook aardappelen en brood bij.

images-4

Waarop zijn voedselcombinaties gebaseerd?
De grondleggers van de combinatieleer zijn dr Hay en dr Shelton. Beide dokters hadden problemen met hun spijsverteringsstelsel en zochten naar een manier van eten dat het lichaam het minst belast. Overal in de wereld gingen enthousiaste voedingsspecialisten hiermee aan de slag en zagen ze positieve resultaten bij hun patiënten. Intussen kun je die methode terugvinden in veel populaire gezondheidsboeken.
 Een doorbraak op dit vlak was Een leven lang fit van Harvey & Marilyn Diamond. Dit boek stond wereldwijd jaren aan de top. In Duitsland spreekt men over Trennkost. De populairste en bijzonder mooie Engelse foodies, Jasmine Hemsley en Melissa Hemsley, houden eveneens rekening met voedselcombinaties. En ook de bekende Amerikaanse nutritioniste Kimberly Snyder inspireert heel wat Amerikaanse beroemdheden met haar gezonde combinaties.

Voedselcombinaties worden niet serieus genomen door sommige klassieke artsen die vinden dat alleseters alles (samen) moeten kunnen verteren.

Maar als mensen er geen voordelen van zouden ondervinden, waarom zijn deze diëten dan zo populair? Waarom blijven deze diëten het zo lang goed doen, als er toch niets aan is?
In plaats van deze diëten af te doen als nonsens, vind ik het van een grotere deskundigheid getuigen als men zich zou afvragen:

Hoe het komt dat mensen zich beter voelen bij deze manier van eten?
Hoe het komt dat mensen meer energie krijgen door deze manier van eten?
Waarom mensen deze manier van eten wel volhouden?
Waarom mensen er zo veel van afvallen?
Waarom mensen er gelukkiger van worden?
Waarom zoveel mensen die lijden aan het Chronisch Vermoeidheid Syndroom (CVS) zeggen dat ze veel meer energie hebben?
Waarom mensen die last hebben van hun maag- en darmstelsel zeggen dat ze veel minder of geen last meer hebben?

Zou het kunnen dat omdat ‘voedselcombinaties’ niet door de voedingsdeskundigen bedacht zijn, ze daarom zoveel tegengas krijgen? Deze uitdrukking heb ik ontleend aan een bijzonder interessant stuk over ‘superfoods’, geschreven door prof. Dr. Frits Muskiet, met als titel Superfoods, het is niet door de voedingsdeskundigen bedacht en daarom kwam er ruim tegengas.

Passie

Algemeen - Pascale met sfeerlichtjes_1

Waar ik telkens naar op zoek ben, is ‘passie’. Gepassioneerde mensen hebben iets te vertellen en durven buiten de lijnen kleuren.

Het heeft niets te maken met heldhaftigheid, maar wel met authenticiteit.

En daar is moed voor nodig! Want om te durven zijn wie je bent moet je jezelf eerst kwetsbaar opstellen, uit je comfort zone komen, je eigen pad bewandelen, vaak tegen de stroom in roeien, durven laten zien wie je echt bent.

Daarom deze reeks boeiende mensen die de wereld mooier, interessanter en warmer maken. Hun verhalen raken me.

Dat is nu net wat passie doet, ze gaat recht naar het hart – lees hier haar interviews en neem een kijkje op haar website – haar kookboeken zijn echte aanraders en het keramisch servies staat op onze wishlist!

images-3

Wat ik verder nog geleerd heb van Pascalle…. #uitspraken #inspiratie

 • Ik wil voelen, ik WEET weinig, maar ik voel veel….
 • Voor mij is het gras niet groener aan de overkant, ik kleur mijn eigen gras groen. Zo hoef ik niet jaloers te zijn op anderen, ik creëer mijn eigen mooie wereld.
 • Alles draait om creëren, hier op aarde is eigenlijk niet veel. Je moet het zelf maken: romantiek, eten, je gezondheid, je leefwereld….

Deze uitspraken van Pascalle wilde ik nog even met je delen, evenals het recept…

gestoomde_makreel_met_courgettesliertjes_en_kerstomaatjes

Recept van Pascalle:

Gestoomde makreel met courgetteslierten en tomaatjes

Bereiding

 1. Was de courgettes goed en snijd er slierten van met een speciale dunschiller (zie tip onderaan). Je zult merken dat als je op de zaadlijsten komt het niet meer lukt om er slierten af te snijden. De zaadlijsten gooi je weg of kun je gebruiken voor in een groentesoep.
 2. Was de citroen goed en snijd dunne plakjes van de schil. Probeer enkel het geel af te snijden, zonder het wit, want dat is bitter. Snijd de gele schil in dunne sliertjes. Pers de citroen uit.
 3. Giet een flinke scheut olijfolie en het sap van de citroen bij de courgettes en kruid met een beetje zout en flink wat zwarte peper. Voeg er ook de gehalveerde tomaatjes aan toe.
 4. Snijd de makreel in plakjes en serveer op de groenten, werk af met de sliertjes citroenschil.
 5. Tip: makreel: Makreel is één van de meest gezonde vissen om te eten. Hij bevat veelomega 3 en vitamine D. Bovendien is het geen gekweekte vis. Puur natuur!
 6. Tip: courgetteslierten: Gebruik een speciale dunschiller met tandjes. Zo eenvoudig en snel.

 

PS: wist je dat ons boek Zuiver je Geluk ook over puur en eerlijk leven gaat? Met inspiratie over mindfullness, heerlijke recepten (ook van Pascalle!) oefeningen om te bewegen zodat je je zuiver en krachtig in het leven staat? Neem een kijkje hier. 

#power, #inspiratie #koken #24kitchen #pascallenaessens #koken #lekker, #puur #puurleven

Bron: Puur Koken Pascalle Naessens

Deel dit artikel:

« Terug naar overzicht