Organiseren kun je leren!

Geplaatst op 29 januari 2018

workspaceIn Amerika hebben ze er cursussen voor: how to organize your office. Het lijkt een vanzelfsprekende taak, maar een goede organisatie scheelt je dagelijks minuten extra tijd en op maandbasis wel uren! De grap is dat het wel een tijdrovend klusje lijkt maar het is juist tijdbesparend. En het maakt niet uit of je thuis werkt of op een groot kantoor, efficiënte organisatie is de sleutel tot een veel makkelijker leven. ‘T is heus waar: Organiseren kun je leren!

Plek.

Het maakt niet uit waar je werkt, het punt is dat je een plek uitzoekt die je puur voor je werk houdt. Een bureau dus. Als je een kantoor deelt met andere werknemers is het heel belangrijk dat je je eigen plek bewaart en het overzicht houdt. Een bureau dat aan de Arbo eisen voldoet is essentieel, maak er je eigen plek van. Zorg voor een goed opberg systeem en plak overal labels op. Zo weet jij in een oogopslag waar alles ligt en je collega’s ook.

Functionaliteit

Vermijd allerlei vakantieherinneringen, fotootjes en vergeet-me-nietjes. Je bent op je werk. Houdt het functioneel met mooie bureau accessoires en laadt je niet afleiden. Heb je toch nog behoefte om even weg te dromen? Zorg dan voor een leuke screensaver op je computer of een leuke foto in een lijstje.

Kleur.

Kleuren dringen snel tot je door en je hersenen maken snel de associatie. Geef je verschillende mapjes of emails dus kleurtjes en houd je zakelijke en privé verkeer gescheiden. Het klinkt allemaal zo makkelijk, maar geloof me, het scheelt ontzettend veel tijd!

desktop-laptopFile.

File in style zeggen de Amerikanen. Beslis eerst hoe je alles wilt organiseren en maak er dan wat leuks van. In mooie gekleurde dozen, handige mapjes, opbergboxen, plastic archiefdozen of traditioneel in een bureaulade hangende map waarin gekleurde mappen hangen? Het maakt niet uit, zolang jij er maar iets moois van maakt en er plezier in krijgt. Dus, hup naar de Hema, Ikea, Office Markt en Writing Girl en maar er iets stylish van. Mooie pen en fijn notebook erbij – legitiem shoppen, hoe fijn is dat?

Label.

Overal een labeltje op – het klinkt weer voor de hand liggend, maar hoe simpel is het? En als je het gelijk goed doet, heb je er ook weer jaren plezier van, iedere keer als je je kantoor inloopt, geniet je van dat opgeruimde gevoel (zeker als je een sloddervos bent zoals ik ;). Bovendien weet je waar alles ligt, ben je bij ziekte of verzuim vervangbaar en kun je tijd aan leuke dingen besteden.

Papier hier!

Herken je de volgende situatie? Je opent de mail, loopt naar de keuken, eet een snack, dan gaat de telefoon, je propt tussendoor even de natte was in de droger en je weet niet meer waar je mee bezig was. Probeer niet rond te lopen met brieven en paperassen – houd ze daar waar ze horen – in je bakje in/uitgaande post of leg ze gelijk op ‘t stapeltje betalingen.

Tijd.

Houd vaste tijden aan. Ben je een multifunctionele flexwerker? Nou, gefeliciteerd! Dat betekend dat je altijd en overal tegelijk mee bezig bent. En alles half doet. Niet doen. Reserveer tijdblokken voor bepaalde klussen. Administratie. Redactie. Schrijven. Mailings. Telefonie. Ontwerp. En nog veel meer.

Schrijf.

Houd een kladblok bij de hand om alles maar dan ook alles op te schrijven wat je niet moet vergeten. Anders loop je de hele dag achter de feiten aan. Op die manier sluit je ook de dag netjes af en weet je wat je de volgende dag moet doen. Zo blijft je werk je werk, en je thuis je thuis. Prettig!

Klok.

Houd de klok in de gaten. Ruim iedere dag 15 minuten in om op te ruimen. Op deze manier blaas je langzaam stoom af en sluit je de dag af op een zinnige manier. Probeer niet op het laatste moment weg te hollen – gegarandeerd dat je iets vergeet!

Control, delete, repeat.

Houd alleen die dingen die je vaak gebruikt op je bureau. Control, delete, repeat. Net zolang totdat het een routine is.

Tips van de pro’s:

Label your cable – handig.
https://writinggirl.nl/product/kabel-organizers-label-your-cable

Moleskine Portfolio – Nooit meer los slingerende visitekaartjes, notities, sales samples of troepjes in je tas of bureau.
https://writinggirl.nl/product/moleskine-portfolio/

File in style.
https://writinggirl.nl/product/rotating-stamp-pad/

De enige echte – Rhodia
https://writinggirl.nl/product/het-ultieme-rhodia-noteblock/

Medium formaat kladblok, 80 pagina’s, 80 gr, black/noir. Twee nietjes, afscheurrandje. ideaal voor linkshandigen/links schrijvenden ivm het vlekvrije papiersoort onnavolgbare gladheid van het papier gemakkelijk afscheurbare vellen papier door gepatenteerd microperforatie speciaal voor vulpen gebruik – vlekvrij – voor alle notities, ideeën, to do lists.

#organiseren #kantoor #kladblok #tips #handig #efficient

Deel dit artikel:

« Terug naar overzicht