Marvellous Nicolette van Dam

Geplaatst op 27 juni 2015

Het is alweer een tijdje geleden dat we Nicolette van Dam interviewden voor LAF Magazine. Toen al adembenemend mooi, vol vertrouwen, enthousiast en lief – inmiddels moeder, gewaardeerd presentatrice en in een van deze dagen kersvers getrouwd in Spanje – leuk om te lezen dat ze door al die jaren heen nog steeds dezelfde normen en waarden hanteert!  Writing Girl feliciteert jullie van HARTE met jullie grote geluk lieve Nicolette en Bas!

In het echt is ze nog veel mooier dan op tv of in de bladen, puur natuur, eerlijk en zelfs een beetje verlegen. Ze beseft heel goed hoe bevoorrecht ze is, maar geeft ook toe dat ze er keihard voor heeft moeten werken en zei uit principe nee tegen een blootblad. De combinatie acteren/presenteren vindt ze geweldig maar ze wil vooral nog heel veel leren van haar grote voorbeelden op tv. Respect en eerlijkheid vindt ze het belangrijkste in een relatie en het gelukkige gezinsleven bij haar ouders is de rotsvaste de fundering onder haar glamorous bestaan. Bekend als Zoopster, presentatrice van Jetix Max en Solange, mede- eigenaar van Brasserie van Dam en moeder van twee schattige meisjes; van deze classy lady gaan we nog heel veel horen!

Wat wilde je vroeger als jong meisje worden?!

‘Presentatrice! Ja echt, thuis wilde ik altijd heel graag optreden en ik vond spreekbeurten houden op school echt heel leuk! Ik was helemaal weg van Telekids en wist toen al dat ik iets bij de televisie wilde doen. Maar ik wilde wel graag mijn papieren halen en heb mijn Havo afgemaakt. Daarna ben ik communicatie en marketing opleiding gaan doen maar ik vond het te breed en ben na een jaar gestopt want ik wist toch in mijn achterhoofd dat ik het liefste wilde acteren en presenteren.’

Uit wat voor gezin kom je?

‘Uit een ontzettend warm gezin, we zijn heel hecht en close. Ik heb nog een broertje en mijn ouders zijn echt mijn voorbeeld. Mijn moeder deed altijd alles voor ons en nu nog! Thuis werd en wordt er altijd over ‘de zaak’  (Van Dam Traiteur-Catering in Amsterdam) gesproken, ik kom echt uit een ondernemers gezin; mijn vader die keihard werkt en mijn moeder die het gezin liefdevol draaiende houdt. Daarom weet ik wat hard werken is en vind ik het nog steeds leuk om mee te helpen op drukke dagen in de zaak.’

Klopt het dat je bent ontdekt door Roberto Cavalli in New York?! ‘Ja, nou, ik werd gevraagd voor wat modellenklusjes maar ik wist toen ook al dat ik veel liever actrice of presentatrice wilde worden. Dus ik heb gewoon heel veel audities moeten doen en workshops gevolgd. Cavalli heeft geen extra deuren voor me geopend ofzo, ik heb er gewoon hard voor moeten werken.’

Wat was je grote doorbraak?

‘De rol van Bionda in Zoop. Dat was een hele heftige tijd want ik woonde opeens intern in een dierenpark, geïsoleerd van huis op achttien jarige leeftijd. Mijn leven raakte in een stroomversnelling want we hebben wel honderd afleveringen opgenomen en drie films. Ik heb een paar maanden in Afrika gezeten, in India en Zuid Amerika en door dat reizen wordt je in een klap heel zelfstandig.’

Wat heeft het meeste indruk op je gemaakt?

‘India. Ik ben van mening dat iedereen een keer in zijn leven naar India toe moet! India is het meest onhygiënische land ter wereld en hoe de mensen daar leven is echt heftig. Je besef wordt zo versterkt als je daar bent geweest. Ik herinner me nog dat de crew van de televisie echt helemaal stil en ontdaan was als we terug reden van de opnames. Dat beeld laat je nooit meer los en dat draag je mee voor de rest van je leven.’

Je hebt een indrukwekkend CV op jouw leeftijd; wat doe je het liefste?

‘Acteren en presenteren! Die combinatie vind ik te gek! In de toekomst wil ik me wel meer toeleggen op het presenteren zowel voor tv als voor bedrijfsevenementen. Ik ga bijvoorbeeld de Nationale Carrière Beurs presenteren, dat vind ik ook echt heel leuk en leerzaam. Ik leer op het moment heel veel en wil me blijven ontwikkelen.’

De televisieserie Voetbalvrouwen begint weer in maart en jij speelt Solange; vertel eens?

‘Solange is een meisje van het woonwagenkamp en gaat met Italo, een echte macho. Ze komt in een wereldje terecht waar ze alleen maar van kon dromen maar ze blijft natuurlijk simpel en ordinair. Het is heerlijk om haar te spelen want haar karakter ontwikkelt zich ook. Aan het einde van deze serie zijn de rollen omgedraaid en groeit ze uit tot een sterke vrouw.’

Wat vind je het leukste van Solange om te spelen? ‘Die hysterische outfits natuurlijk en dat dommige, alhoewel ze zich wel ontwikkelt in deze serie! Ik vind dat prachtig om te doen! Kijk, ik weet natuurlijk ook wel dat de serie zwaar overdreven is en dat het leven van echte voetbalvrouwen lang niet zo spannend is als in de serie, maar die drama en komedie maakt het zo leuk!’

Wie vind je leuke voetbalvrouwen? ‘Ik vind Quinty een hele leuke (ex)voetbalvrouw omdat ze toch altijd haar eigen carrière heeft gehad en haar werk ook heel goed doet. En Nada van Nie met haar productiebedrijf vind ik ook goed. En natuurlijk Estelle, ze gaat gewoon lekker haar eigen gang en ze grijpt wel de kansen in haar leven. Dat cliché dat voetbalvrouwen in real life niets doen, valt reuze mee, is eigenlijk ontzettend achterhaalt.’

Wat is je favoriete club?’ ‘Ajax.’


Je bent ook uitgegroeid tot style icoon, heb je veel interesse in mode?
‘Eerlijk gezegd ben ik niet zo’n shopper; ik heb wel mijn vaste adresjes maar eigenlijk vind ik het vooral leuk in het buitenland om aparte winkeltjes af te gaan. Op vakantie heb ik meer tijd en dan vind ik het wel leuk.’

Wat zijn je favoriete shopsteden? ‘Mijn broer heeft een half jaar stage gelopen in London en dat vind ik een geweldige stad! Op vakantie kom ik altijd veel in Spanje en dan vind ik het ook leuk om een paar winkeltjes af te gaan, op zoek naar aparte dingetjes. Maar ik zou bijvoorbeeld nooit naar New York gaan om alleen te gaan shoppen of mijn inkopen te doen; daar ben ik totaal geen type voor!’

Tot nu toe heb je als BN’ er gelukkig weinig schandalen meegemaakt, houdt je je privé leven bewust uit de pers? ‘Ten eerste vind ik het niet nodig als iedereen alles van me weet. Ik ben er bewust van dat je bekendheid je kwetsbaar maakt, dus ik houd er rekening mee.  Ik doe me niet anders voor dan dat ik ben maar ik ben wel voorzichtiger. Dat betekent niet dat ik niet eens lekker een avondje doorzak of uitga met vrienden maar ik houd er wel rekening mee waar ik dat doe, haha!’

Wat zijn je ambities in je vak? ‘ Ik hoop nog heel veel te leren en als presentatrice heel goed te worden. Mijn voorbeeld is Daphne Bunskoek door de rust die zij uitstraalt maar ook hoe Linda de Mol met mensen omgaat, Ivo Niehe met zijn interview techniek en Irene Moors vind ik ook geweldig! Ik hoop gewoon nog heel veel te leren en het beste uit mezelf te halen.’

  • Dat cliché dat voetbalvrouwen in real life niets doen, valt reuze mee, is eigenlijk ontzettend achterhaalt.
  • Ik ben er bewust van dat je bekendheid je kwetsbaar maakt, dus ik houd er rekening mee.
  • Ik ben van mening dat iedereen een keer in zijn leven naar India toe moet.
  • Bas steunt me heel erg en geeft ook advies in mijn werk, hij is zelf ook heel ambitieus als vastgoed makelaar.

Geschreven door: Esther Kreukniet

Deel dit artikel:

« Terug naar overzicht