Manuscript finetunen – de beste tips.

Geplaatst op 23 oktober 2018

Oh lieve schrijvers, kennen jullie het gevoel als  het einde van je manuscript nadert? Een bak twijfels wordt omgekeerd, je denkt dat het niet goed genoeg is en wilt het liefst weer van voren af aan beginnen. Niet nodig! Want al is een boek schrijven een enorm precisie werk, ik geef je houvast en tips om de laatste loodjes te volbrengen. Dus geniet nog even van het schrijfproces, het gaat om de reis er naar toe (en een mooi eindresultaat). Manuscript finetunen – de beste tips.

Tip nummer 1: leave it alone!

En gelijk de beste tip: laat het een week liggen. Neem even afstand zodat je het weer met een frisse blik kunt bekijken.

Houd tijdens het lezen de volgende tips in gedachte. Voldoet je manuscript hieraan? Of moet je nog het een en ander finetunen?

2. Maak het begin spannend

Is het begin spannend? Je weet hoe lezers en vooral redacteuren lezen: het begin moet gelijk pakken en je aandacht vasthouden. Ben je nog niet tevreden over het wouw effect? Lees dan wat andere boeken ter inspiratie of kijk wat series en kijk hoe zij het doen. Je kunt altijd een spannende scene van een gijzeling, bedreiging of een ander spanningsveld erin lassen.

3. Dun details uit, niet alles is even belangrijk

Een beschrijving van een ruimte is leuk, maar overdrijf het niet. Houd de hoofdlijn vast en wijk daar niet te veel vanaf. Als je te veel details en bijzonderheden beschrijft, bestaat er een grote kans dat de lezer afgeleid wordt. Er gebeurt te weinig in het verhaal, het is saai. De lezer wil beweging, er moet iets gebeuren.

2. Gebruik niet te veel bijvoeglijke naamwoorden

Als je te veel je best doet, zet je vaak overbodige woorden op papier. Het is te begrijpen dat je iets op een originele en mooie manier wilt omschrijven, maar dat is dus niet in elke zin nodig.

3. Beperk het gebruik van sprekersattributies

Zolang het duidelijk is wie wanneer in het verhaal aan het woord is, zijn sprekersattributies overbodig. Schrap dus zoveel mogelijk attributen als ‘, zegt…’ om de vlotheid te behouden.

4. Bewaar het beste voor het laatst

De interessantste dialoog, de beste grap of het grootste morele dilemma komt altijd tijdens of vlakbij de climax. Zo niet, dan neemt je verhaal gedurende het lezen wellicht in humor af, dat zou jammer zijn.

5. Maak elke actie van belang

Zorg ervoor dat elke gebeurtenis die je beschrijft, iets toevoegt aan het verhaal. Waarom is die ene scène belangrijk? Wat vertelt het? Wat is het doel? Wat is het conflict? Wat is het verlangen van je personage en wat of wie staat zijn verlangen hier in de weg? Hoe is deze actie verbonden met de rest van je verhaal? Moet je nog iets toevoegen om een hoofdstuk van belang te maken of is schrappen beter?

6. Maak alles geloofwaardig

Als je iets leest, moet het geloofwaardig zijn. Het is daarom een goed idee om je manuscript door iemand anders te laten lezen. Vraag of hij erop wil letten of alles geloofwaardig is, als hij bij iets denkt: ‘Ja, tuurlijk’ of ‘dat kan nooit,’ zal je iets moeten veranderen. 

7. Kill your darlings

Zoals de meeste schrijvers weten: schrijven is schrappen. Dat betekent dat het soms écht beter is een zin waar je zo trots op bent, achterwege te laten. Als het niet in de context past of als het te veel van het goede is, schrap het, je weet niet hoeveel prachtige zinnen bij mij al gesneuveld zijn

8. Wees consequent in je verhaal

Als je in het begin van je boek weinig gedachten beschrijft, houd dat in de rest van je boek dan ook vol. Als je op een punt meer zinnen besteedt aan gedachten, probeer dan óf te schaven óf in de rest van je boek ook meer gedachten aan te brengen. Let zo ook op de hoeveelheid dialogen en andere beschrijvingen.

9. Houd je aan beloftes

Als je een verhaal met een spanningsopbouw neerzet in je boek, verwachten lezers antwoorden te krijgen op alle vragen die bij ze worden opgeroepen. Houd daar rekening mee en ga na of je de vragen aan het eind van je boek allemaal beantwoord hebt. Dat geldt ook voor de beloftes die je wellicht maakt in je voorwoord: houd je eraan.

10. Houd je stramien en vaart in de gaten.

Vaak merk ik bij andere schrijvers dat ze zo goed de vaart in een verhaal houden, geen zin of alinea is overbodig. Is dit bij jou ook het geval, houd je de aandacht van je lezers vast? is het die pageturner die je zo graag wil schrijven? ik probeer in elk hoofdstuk een klein “clifhangertje” te bouwen, zodat je niet kunt wachten met het volgende hoofdstuk. Controleer daar dus op als je het gaat finetunen.

Lees je manuscript nog een keer na. Heb je alles van de bovengenoemde tips verwerkt? Check als laatste de tekst op spellingsfouten. Gedaan? Dan kun je je manuscript met een gerust hart opsturen.

Succes! Manuscript finetunen – de beste tips.

 

Deel dit artikel:

« Terug naar overzicht