Een deadline is heilig!

Geplaatst op 07 december 2016

Ze noemt zichzelf een soort schaap met de vijf poten; van ‘writing girl’ tot regelneef ‘ maar wij weten veel beter. Getalenteerd, creatief en scherp, met verstand van zaken houdt ze alle bordjes in de lucht, is altijd vrolijk en positief, maatschappelijk betrokken en wikkelt ook nog even Viggo Waas om haar vingertje. Oh ja, en ze is vrouw van de hele leuke burgemeester Peter de Jong – maar dat geheel terzijde.

May we proudly introduce you: Tilly De Jong van Projectil, educatieve projecten.

foto tilly

 • Tell us, wat doe je precies?

De opdrachten waaraan ik werk zijn zeer divers. Van een lespakket ontwikkelen tot het organiseren van een crossmedia evenement. Zo ontwikkel ik de lifestyle lesmethode Lekker Fit! waar veel basisscholen mee werken, oa. bijna alle Rotterdamse basisscholen.

Afgelopen jaar heb ik de online marketing en communicatie gedaan voor de website www.gezondeschool.nl van het RIVM.

Voor de Hartstichting deed ik de organisatie en het management van ‘Tussen Lab & Leven’, een publieksevenement waarbij wetenschappers de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van onderzoek naar hart- en vaatziekten presenteerden.

Mijn opdrachtgevers zijn onder andere: Hartstichting, RIVM, Arko Sports Media en  VVN

Een soort schaap met de vijf poten dus; van ‘writing girl’ tot regelneef.

 • Jouw werk is heel gevarieerd, hoe hou je het overzicht?

Goed plannen en eindeloze to do-lijstjes bijhouden. Voor grote evenementen hangt er vaak een enorme planning aan de muur. Ik ben dan ook gek op leuke planboekjes, to do-lijst-boekjes, memostickers en meer van die handige hulpmiddelen. Ik heb er soms meerdere naast elkaar liggen. Niks zo leuk als een to do-taak afvinken.

Unknown-4

 • Jij werkt altijd met deadlines, hoe ga je daar mee om en wat is heel belangrijk voor je?

Met een deadline werk ik vaak het lekkerst. Je moet aan de slag. Zonder deadline zit er geen druk achter en kan ik rustig een dag niets doen. Een deadline is heilig voor mij. Hij moet gehaald worden.

 • Presteren onder tijdsdruk, wat is jouw tip voor ons?

Komt ie weer…plannen!! Hak grote opdrachten in kleine overzichtelijke en haalbare stukjes en plan die stukjes in. Bij grote tijdsdruk plan ik zelfs per uur. Zo hou je het overzichtelijk en haalbaar.

Unknown-5

 • En dan hebben we ook nog het fenomeen writers block – of doet Tilly de Jong daar niet aan?

Helaas doet Tilly de Jong daar ook aan. Schrijven is een creatief proces en dat valt niet altijd te dwingen. Ik heb voor mezelf twee oplossingen gevonden. Een is surfen op het web, zoeken naar ideeën waarmee ik weer verder kan. De andere is alles opzij leggen en mijn hoofd leegmaken aan het strand van Rockanje. Daar waaien de ideeën me vaak tegemoet.

Unknown-2

 • Hoe blijf jij op je werkgebied op de hoogte van je vak?

Via social media, bijeenkomsten en door artikelen te lezen.

 • Als zelfstandige moet je alles doen, van facturatie tot oplevering van je projecten – hoe organiseer je dat?

Alles wat te maken heeft met mijn projecten plan ik in. Maar als ik het erg druk heb blijft mijn administratie vaak liggen. Dan gebruik ik de BTW-aangifte als deadline en dan komt het weer goed. Soms gebeuren er onverwachte dingen en loopt mijn planning in het honderd. Dan werk ik in de avond of het weekend door. Dat is handig met een kantoor aan huis.

 • Vind jij netwerken voor je beroep / opdrachten nou handig of wordt het overschat?

Ik vind netwerken handig en zeker niet overschat, vooral voor een zelfstandige. Je moet alleen niet gaan netwerken met het idee er direct opdrachten uit te krijgen. Het gaat erom dat mensen je leren kennen en weten wat je doet. Ze kunnen jouw naam weer doorgeven aan anderen.

 • Een boek schrijven met Viggo Waas – hoe kreeg je dat voor elkaar?Unknown-3

Dat was een opdracht die ik kreeg vanuit Arko Sports Media. Zij zijn huisuitgever van NOC*NSF. Die wilden graag een kinderboek maken rondom de Olympische Spelen van Rio de Janeiro. Samen met de uitgever heb ik bedacht wie het boek zou moeten schrijven. We kwamen uit op Viggo Waas. Hij is goed met taal, heeft gevoetbald en was leraar lichamelijke opvoeding. Een goede mix dus om zo’n boek te schrijven. We wilden het boek graag op een bepaald AVI-niveau (leesniveau vanuit het onderwijs) hebben, maar om direct op het juiste niveau te schrijven vergt erg veel ervaring. Viggo heeft dus gewoon geschreven en ik heb zin voor zin en hoofdstuk voor hoofdstuk omgezet naar het juiste niveau. Zo woonde de hoofdpersoon volgens Viggo in een maisonette. ‘Hij kwam binnen en hoorde zijn moeder boven in de keuken.’ Kinderen snappen dat niet goed. Ik heb er dus een gewoon huis van gemaakt. Ik kreeg carte blanche van Viggo. Echt heel tof.

 • Wat kan jij niet missen onder werk tijd?

Je begrijpt het al: mijn planning en to-do-lijstjes. Maar daarnaast koffie en water!CHNS4wgW4AAqTxC

 • Wat maakt jou werk zo leuk en hoe houd jij je werk leuk voor jezelf?

De afwisseling. Ik vind het heerlijk om een tijdje te schrijven, maar dan moet er wel weer iets georganiseerd kunnen worden. Ik hou van reuring. En ondanks dat ik mijn werk bijna volledig plan, hou ik erg van onverwachte dingen.

 • Van welke les (en van wie was dat) heb jij het meest geleerd en wil je delen met de Writing Girls?

Met de start van mijn bedrijf heb ik een goede les geleerd van de toenmalige marketingmanager van het Schoolontbijt. Ik zei dat ik een bedrijfje ging starten en noemde mijn uurprijs. Daarop zei hij dat hij € 30 op mijn uurprijs zou doen als ik mijn bedrijfje een bedrijf ging noemen. En dat gebeurde ook. Vrouwen zijn vaak veel te bescheiden.

 • Wat zou jij graag willen bereiken in je werk?

Ik wilde heel graag doordringen tot het ministerie, RIVM en de onderwijsraden om aan de bron te zitten van de nieuwste ontwikkelingen. Dat is me in 2014 gelukt. Nu wil ik nog een heel groot evenement organiseren op het gebied van lifestyle (voeding en bewegen) voor kinderen, passend bij Lekker Fit! Dus als iemand nog een financier weet…

Waar haal jij je inspiratie vandaan?

Ik krijg heel vaak inspiratie als ik in ons appartement in Oostenrijk ben. De rust, de bergen, skiën en wandelen geven mij zoveel nieuwe ideeën, dat ik altijd met een vol lijstje met plannen terugkom.

IMG_2276

 • En kun jij je werk makkelijk loslaten?

Niet altijd. Als ik in een groot evenement zit, zeker niet. Dan kom ik in een flow die blijft tot het klaar is. Maar verder kan ik het redelijk makkelijk loslaten.

 • Dan ben je ook nog moeder, vrouw van, zit in een aantal besturen, doet vrijwilligerswerk, zet je in voor goede doelen, werkt aan diverse projecten en je ziet er nog goed uit ook, HOE DOE JE DAT? En: slaap je nog wel? 😉

Tja, er zijn dan ook veel dingen die ik niet meer doe, of niet meer aan toe kom. Aquarellen maken bijvoorbeeld of lezen, dat doe ik echt alleen in de vakantie. Tv kijk ik nauwelijks of alleen specifieke programma’s. Het is een kwestie van keuzes maken en af en toe NEE kunnen zeggen. In drukke periodes zeg ik vaak nee tegen uitnodigingen uit mijn sociale netwerk. En ik ben ook geen superhuisvrouw die iedere week de ramen lapt. Daarnaast heb ik een geweldige man die bijna iedere avond kookt, terwijl ik nog even werk.

 • Heb je een gouden tip qua organisatie voor de werkende medemens?

Ja, schaf een leuk to do-lijstje aan en een planner om je werkzaamheden te plannen. Plan desnoods ook je andere taken in, van boodschappen doen tot je moeder bezoeken. En ook belangrijk, leuke dingen inplannen!

Als laatste vragen we je altijd je favoriete product vd website te kiezen…..

Haha, je snapt het al. Het ‘Rhodia Exabook’. Als je die combineert met de grappige  ‘Sticky Notes Set’ wordt plannen nog leuk ook!

LifesAbeach-Side-400x400

Life is a Beach – vrolijk noteboekje van Sloane Stationery

bando_stickynotes-400x400

Handige Sticky notes van Ban.dõ – het fun merk uit LA.

 

 

Facts:

Naam: Tilly de Jong

Plaats: Rockanje

Opleiding: VWO, Pedagogische Academie

Werkervaring: 18 jaar basisonderwijs te Spijkenisse, 5 jaar bij Onderwijsuitgeverij Zorn op Zorn Evenementen & Media met projecten als Nationaal Schoolontbijt en Heart Dance Award voor de Hartstichting.

Zelfstandig ondernemer: sinds 2006 ( 9 jaar)

Bedrijf: Projectil, educatieve projecten

Projectil is een bureau voor communicatie, marketing en management van hoofdzakelijk educatieve en informatieve projecten.

Deel dit artikel:

« Terug naar overzicht