De beste schrijftips van E.L. James – 50 shades of grey

Geplaatst op 11 juni 2020

Als een van ‘s werelds beroemdste en meest gevraagde auteurs, is EL James net zo beroemd om het beschermen van haar privacy als om haar sexy boeken. Wie kent haar boeken niet over haar zeldzaam sexy Mr Grey? Iedereen vond het slecht geschreven (yeah right) maar haar boeken gingen als warme broodjes over de toonbank. Een interview met haar is zeldzaam maar Writing Girl heeft haar gestrikt voor een interview met de auteur die het best bekend staat om de erotischeFifty Shades- trilogie. En lees hier ook waarom we allemaal (allemaal!) Mr grey willen daten!

“Ik moet een hobby krijgen,” zei ze in een interview met de Independent. “En schrijven werd mijn hobby.”

Toen James  in 2011 Fifty Shades of Gray uitbracht  via een kleine Australische uitgever, hoopte ze een paar duizend exemplaren te verkopen en vooral te voorkomen dat online copycats haar werk zouden stelen. In plaats daarvan ging haar erotische trilogie skyhigh en verkocht ze  meer dan 150 miljoen exemplaren wereldwijd, werd deze vertaald in ongeveer 50 talen, waaronder Arabisch en Mongools.De serie werd aangepast tot eenspeelfilmreeks die wereldwijd meer dan $ 1 miljard brutowaarde, die zakelijk als ze is, James mede-produceerde

.

We gaan even een decennium fast-forward, ze heeft zojuist The Misteruitgebracht , haar eerste nieuwe werk van originele romantische fictie sinds het een internationaal fenomeen is geworden, en een hoopt ze een nieuwe fase van haar carrière te lanceren.

“Het is een gepassioneerd, erotisch liefdesverhaal,” zei ze, “Ik schrijf voor vrouwen.”

The Mister is een ‘Assepoester-verhaal voor de 21e eeuw’, zegt ze, en een verhaal dat lezers voorstelt aan een rijke Britse aristocraat, die onlangs belast is met de behandeling van een erfenis van familiebedrijven na tragedie-aanvallen. Hij valt onbewust vooreen mooie, mysterieuze jonge vrouw met een verontrust verleden.

“Dit is nog een stomend boek,” zei ze tijdens het interview op de Today Show , “maar op een meer conventionele manier. Ik werd verliefd op deze nieuwe personages en ik hoop dat andere mensen er verliefd op worden.”

 

Over schrijftips

Er is weinig dat EL James heeft beweerd over het schrijven, omdat ze zegt dat ze nooit vijftig tinten grijs heeft bedoeld als een succes, laat staan ​​als een internationale sensatie. En hoewel de aanbiddende fanclub als gevolg van haar erotische series bijna ongekend is, wordt het alleen geëvenaard door de literaire kritiek die ze ontving omdat ze zo veel schrijfregels had geschonden.

Voor dat verwijt heeft James zichhelemaal rot gelachen. ‘Dat vind ik nog het mooiste, tegen alle regels en adviezen in, wordt het toch goed verkocht. Zo zie je maar dat vrouwen zelf bepalen wat ze willen lezen en niet de marketing afdeling. Maar voor degenen onder ons die graag wat tips over haar schrijfsucces willen, zijn er nog steeds waardevolle dingen om mee te nemen – ik herinner me vooral die dingen die je als beginnend schrijfster niet moet doen.

 

Vermijd herhaling van woorden en zinsdelen. 

Wanneer Ana Christian Gray voor het eerst ontmoet, denkt ze dat ze een “spook van een lach” in zijn uitdrukking ziet. Dat is een mooie, beschrijvende manier om het te zeggen – het is gemakkelijk voor de lezer om zich voor te stellen. Het probleem is, James gebruikt dezelfde exacte frasering slechts een paar pagina’s later voor hetzelfde personage. En dat is niet de laatste keer dat we de term ‘geest van een glimlach’ horen – het komt nog een paar keer naar voren in het eerste boek. Het gebruik van iets dat zo specifiek is, komt een beetje lui over.

Wees spaarzaam met bijwoorden. 

Anastasia Steele heeft nooit een bijwoord ontmoet dat ze niet leuk vond, vooral als het de manier verandert waarop zij of een ander personage spreekt: “Ik mompel bijna onzinnig”; “Ik mompel verontschuldigend”; “Hij fluistert zachtjes.”

 

Slechte publiciteit is nog steeds publiciteit

Tijdens het hoogtepunt van Fifty Shades- manie kon je geen dag doorbrengen zonder dat iemand begon te klagen over hoe slecht ze waren geschreven. Ze gniffelden ook over ondeugende scènes en klaagden over hoe het internetforums het boek overnam. Het eindresultaat was dat miljoenen mensen besloten dat ze zelf moesten uitvinden waar het allemaal om draaide. Hoe meer de recensenten, professioneel en anderszins, het hebben verguisd, hoe meer het boek werd verkocht. Dus ook slechte publiciteit, maakt mensen nieuwsgierig. Gebruik het als een marketingtool. Lezers zijn slim. Ze kopen graag boeken en bepalen zelf wat goed is en wat niet.

Wees eerlijk tegen jezelf

James heeft steeds weer toegegeven dat de Fifty Shades-trilogie begon tijdens, en gebaseerd was op, haar midlifecrisis en dat deze een over-the-top seksuele smaak heeft. Ze is hiervoor bekritiseerd, maar ze weigert zich hiervoor te verontschuldigen.In het begin was het schokkend voor mensen om toe te geven dat een vrouw van middelbare leeftijd zulke uitgebreide seksuele fantasieën kon koesteren, maar het is gewoon haar eerlijkheid dat haar lezers van haar houden. James adviseert eerlijk te zijn tegenover jezelf, ongeacht wat je waarheden zijn, om het respect van je lezers te krijgen.

Buig niet onder druk

Ondanks het feit dat critici van haar werk om de hoek zullen verschijnen om hun meest prikkelende recensie te leveren, stopte EL James niet met schrijven onder de druk van slechte feedback. Ze had een publiek dat haar werk wilde lezen en ze realiseerde zich dat zij het van belang waren.

Dus in plaats van te bezwijken onder het gewicht van kritiek bleef ze gewoon haar publiek bedienen. Niet een keer. Niet twee keer. Maar vijf keer met de verhaallijn die haar lezers toch echt wel leuk vonden. Het bewijs dat je gewoon moet doen waar je zin in hebt en je hart moet volgen.

EL James schrijft nog het liefste met papier en wel ‘s morgens vroeg. “Geef mij maar een schrift op A4 formaat en een lekkere pen, het liefst een Caran d’Ache of een Shaeffer. Ik heb tegenwoordig een planboek van Exameeting waar ik eerst alle ideeën in opschrijf en het overzicht in maak, en vul het dan aan met een refill schrift waar ik scene voor scene in uitschrijf. Iemand typt het dan voor mij uit, heel fijn, dat is wel een voordeel als je beroemd bent geworden door het schrijven. Maar op een computer werkt niet, de creativiteit stroomt dan veel minder, ik heb de eenzaamheid van een schrift en papier nodig.’

EL James werkt al lang samen met haar publicist en marketingmanager. ‘Je kunt er nog zoveel geld tegen aan smijten als je wilt maar als je verhaal niet goed loopt, verkoopt het niet. Zorg voor spanning, zorg voor iets unieks. Het is moeilijk om nog een verrassend onderwerp te vinden maar vergeet niet dat jij het verhaal spannend schrijft. Vind je eigen stem, de lezers voelen je echtheid aan.’

Lees hier waarom we allemaal mR grey willen daten!
De beste schrijftips van E.L. James – 50 shares of grey
Deel dit artikel:

« Terug naar overzicht