Business Etiquette voor de Kerstpakketten!

Geplaatst op 15 november 2021

SP_SPECTRUM_Group_withGolfToolsAls de feestdagen eraan komen moeten we vanzelfsprekend een aantal dingen afwegen: sturen we kerstkaarten en zo ja naar wie? Geven we de medewerkers een cadeau of een bonus en zo ja, wat dan?
Writing Girl heeft een aantal tips voor je waar je rekening mee kunt houden:

Vier de Sint, kerst of het eindejaar.

 • Als je een bedrijf hebt kun je het niet ongemerkt voorbij laten gaan, het is juist de tijd om medewerkers een blijk van waardering te geven. Vindt je het lastig om te bedenken wat je dan moet geven? Non-profit organisaties als de voedselbank of no kidding zijn blij met je donatie. Opper het idee en hang een briefje op in de kantine of koffiehoek zodat mensen zich in kunnen schijven met suggesties en ideeën om zo hun bijdrage te leveren.

 • Eetwaren, alcohol zijn altijd lastig. Ten eerste is het niet ieders keuze en ten tweede breng je mensen met een allergie of lichtelijke verslaving in verlegenheid. Houd rekening met religies. Denk een stap verder en overweeg de gezonde dingen die ook mogelijk zijn zoals een energie booster of een leuke sandwich bag. Door iets unieks te geven voelen mensen zich op een positieve manier gewaardeerd.
 • Directe supervisors moeten altijd iets doen voor hun medewerkers. Maar pas op- een te extravagant cadeau kan overdone zijn en ik heb wel eens horen roepen dat mensen liever het geld hebben om luxe boodschappen van te doen. Hoe dan ook, wees opmerkzaam en geef liever iets kleins en bedachtzaams als een mooie pen of handige businesscard holder of leren map van Moleskine dan iets dat iemand in verlegenheid kan brengen.
 • Idem dito met verjaardagen. Wat geven we aan je collega/supervisor/baas of stagiair. Druk je eigen ideeën er niet door heen maar verzin een leuk cadeau dat ook handig is. Leuke sticky notes, een mooi notebook of een leuke mok waarvan je weet dat je collega gebruiken zal.

 • Wees geïnteresseerd. Houdt iemand van lezen/muziek/dieren/oldtimers? Pas daar je cadeau op aan en bedek dat het geven nog zoveel leuker is als je het persoonlijk maakt!

 • Drempelbedrag personeelsvoorzieningen, giften en relatiegeschenken

  De btw die u betaalt over uitgaven voor giften, relatiegeschenken en personeelsvoorzieningen, is niet altijd aftrekbaar. Er geldt een drempelbedrag van € 227 (exclusief btw) per ontvanger per boekjaar. Zijn uw jaarlijkse uitgaven niet meer dan dit bedrag? Dan mag u de btw hierover aftrekken.

  Hoe bepaalt u de uitgaven per medewerker?

  Giften en relatiegeschenken zijn meestal persoonsgebonden. Personeelsvoorzieningen kunnen voor meerdere medewerkers bestemd zijn, zoals bijvoorbeeld een bedrijfsfitnessruimte.

  De persoonsgebonden uitgaven, rekent u toe aan de desbetreffende personen. Uitgaven die u doet voor een groep medewerkers, deelt u door het aantal personen dat van de voorziening gebruik maakt of gebruik kan maken. U kunt nu per medewerker vaststellen of u het drempelbedrag hebt overschreden. Voor de gevallen waarin dat zo is, kunt u de btw over de uitgaven niet als voorbelasting aftrekken.

  Rekenvoorbeeld:

  U geeft al uw personeel een kerstpakket van € 75 exclusief btw. Voor de helft van uw personeel hebt u bovendien een uitje verzorgd: kosten € 400 exclusief btw per persoon. Aan 1 werknemer hebt u een jubileumhorloge van € 150 exclusief btw cadeau gegeven. Hierbij geldt dan het volgende:

  • U mag de btw aftrekken van het kerstpakket dat u geeft aan personeel waarvoor u geen uitje hebt verzorgd.
  • U mag de btw van het horloge aftrekken, als u voor dit personeelslid geen uitje hebt verzorgd.
   De kosten (€ 225) blijven dan onder het drempelbedrag van € 227.
  • U mag geen btw aftrekken van de kosten van het uitje.

   

The Short Version:
– Luister goed naar iemands idealen.
– Houdt rekening met iemands financiële situatie
– Wees attent en persoonlijk
– Wees practisch

 • Koop een redelijk geprijsd en origineel cadeau, onder de € 75,–

En u verwacht het al: Writing Girl kan een geweldig kerstpakket voor u samenstellen; wij denken graag met u mee! Een mooi schrijfpakket, kerstpakekt met Tony Chocolony, schrijfpakket, gelukspakket, officepakket, bureaupakket, leespakket enzovoorts voor de lezer, schrijver, redactie, HR manager, personeel, medewerkers, marketing, communicatie enzovoorts, niet is ons te gek!

Mail ons op service@writinggirl.nl ovv kerstpakket!

 

Deel dit artikel:

« Terug naar overzicht