Borstkanker – de beste tips, do’s and don’ts

Geplaatst op 03 november 2021

Het kan de beste overkomen. Borstkanker. Ook als je altijd super gezond leeft, positief in het leven staat, aan yoga doet, stress vermijdt en biologisch eet. Het is gewoon vette pech. Het overkwam mij ook. En mijn leven stond stil. Daarom voel ik de noodzaak om nu al de beste tips, do’s and don’ts om met borstkanker om te gaan, met je te delen

Borstkanker – de beste tips, do’s and don’ts

Ik zal het moment nooit meer vergeten: 3 november en ik zat op mn werk toen ik het telefoontje kreeg. “U heeft kwaadaardige cellen in beide borsten, het is niet goed.” Ik moest me vasthouden aan het bureau en de kamer draaide om me heen. M’n collega’s hebben me naar huis gebracht, ik weet nu hoe het voelt als je benen onder je lijf weggeslagen worden. Daar ga ik het nog wel eens over hebben in een volgende blog. Want nu zit ik 3 maanden later in het zonnetje met m’n laptop omdat ik de noodzaak voel om eerst deze log te schrijven want het komt goed. Serieus en geloof mij, het komt goed. Maar het heeft veel voeten in aarde, het vergt veel geduld en geloof. En omdat ik als een debiel het internet heb afgespeurd, tientallen boeken heb gelezen en iedereen in het ziekenhuis de oren van het hoofd heb gevraagd, ben ik er langzaam achter gekomen wat je kunt doen om de ongemakken te verlichten, om het zo comfortable mogelijk voor je te maken. Want DAT kon ik nergens vinden, het was verdomme één zoektocht. Terwijl je al je energie wilt sparen om je lijf te laten herstellen. En ik ben geen deskundige, wetenschapper of goeroe, ik deel alleen maar de beste tips met je. Want gek genoeg kon ik niets vinden en kwam vaak op Belgische sites uit. Wordt het door Google geboycot? Geen idee. Maar ik weet wel dat naast je fysieke herstel je mentaal ook door een enorme ontwikkeling gaat en die mentale kant wordt vaak vergeten. Maar ook praktische dingen welke diarreeremmers ‘t beste werken en hoe je je rode en witte bloedlichaampjes op peil kunt houden, hoe je je lever en andere organen ontlast.

 

Borstkanker – de beste tips, do’s and don’ts

Wat ben ik blij dat ik jou hier tref. Want ik weet hoe jij je voelt. Ik weet hoe eenzaam en verlaten je je soms voelt en ik weet wat voor hel het is om het tegen je kinderen en ouders te moeten vertellen. Ik weet dat. Ik ga het hier nog niet delen want het is nog te vers. Eerst jou helpen. Voor de duidelijkheid: ik heb aan mijn linker borst een eiwitgedreven borstkanker (HER2) en rechts hormonale borstkanker, de tumoren waren ongeveer 3 – 4 cm groot en ik kwam er na anderhalve maand achter (ik zelf denk dat ik het al langer had maar soit). In juli heb ik Corona gehad, maar waarschijnlijk had het er niets mee te maken. Ik ben 52 jaar en het is gelukkig niet erfelijk. Had is stress? Mwah. Het bekende emmertje liep wel vaak vol, maar dan weet ik het aan de drukte, hormonen, mantelzorg, een dreigende rechtszaak, werk en weet ik veel. Maar zelf vond ik dat ik niet moest zeuren. Herkenbaar? Laat ik het zo zeggen: stress werkt niet bevorderlijk en ik zie nu in dat mijn lichaam me een forse waarschuwing heeft gegeven. Ik had ‘m liever niet gehad.

Borstkanker – de beste tips, do’s and don’ts

Er was maar één optie: chemo. Dus naast de shock dat je te horen krijgt dat je borstkanker hebt (bij mij thuis werd het woord kanker niet uitgesproken, mijn ouders hadden het over “K”, ongeveer het ergste wat je kan overkomen, (mijn oma was er aan overleden en mijn vader had die lijdensweg als 14 jarig jongetje maar wat vaak met tranen in zijn ogen verteld) kreeg ik ook nog eens te horen dat ik binnen een week aan de chemo moest. Uiteraard heb je de keuze, maar je bent zo in paniek dat je nergens aan kunt denken. Mijn vriend z’n moeder heeft twintig jaar geleden nml ook chemo voor haar borstkanker gehad en ook dat was een lijdensweg dat hij als 18 jarige jongen van dichtbij had meegemaakt. Hij was er fel op tegen en daar kregen we flinke bonje over. Want tegenwoordig zijn chemo’s minder heftig, op maat afgesteld enz, enz. Dus kregen we daar ook nog eens spanning over. Mijn oncoloog heeft me toen overtuigd dat het behandelplan dat zij voorstelde, het maximale resultaat zou opleveren. En daar ging ik voor. Dus eerst 6 keer chemo, daarna operaties aan beide borsten, dan 15 – 20 bestralingen en dan nog tot november immunotherapie om de boel onder controle te houden. En drie jaar een hormonenpil voor de rechterborst. Ga er maar aan staan. Ik zei toch in het begin dat je leven stil staat? En ook ik visualiseerde vaak een heel ander leven met veel fun, sun, vrienden en rosé op het strand. Niet dus. Voorlopig niet.

 

Maar daar ga ik je niet mee vermoeien, we blijven positief, dat is je redding. Persoonlijke verhalen kun je ook lezen op mijn instagram @EstherKreukniet, daar beschrijf ik mooi wat elke chemo met me doet. Want geloof me, ik werd een stuiterballende, bazige en soms hysterische versie van mezelf, ik werd helemaal coucou. Van chemo krijg je een volledige persoonlijkheidsverandering, ik werd er zelfs verbaal een beetje agressief van. Heb ik je trouwens nog verteld dat ik één week voordat ik de uitslag kreeg bij een nieuwe werkgever had getekend? Dat ook nog ja. Maar geloof me, ook dat kwam goed en heb ik de meest fantastische werkgever die je je kunt voorstellen. Laten we maar gelijk door gaan naar de beste tips, do’s and don’ts als je borstkanker hebt.

Borstkanker – de beste tips, do’s and don’ts

 1. Ga niet zitten Googelen. M’n assistent oncoloog waarschuwde me al, kijk alleen op kanker.nl en vraag je assistent oncoloog als iets je niet duidelijk is. Enige vorm van schaamte of bescheidenheid is nu trouwens voorbij vriendin, je staat nu in de overlevingsstand.
 2. Zoek een clubje vriendinnen die er voor je zijn. Mijn vriendinnen brachten en haalden me naar de chemobehandelingen (in tijden van Corona mocht er niemand mee naar binnen) en waren bij de gesprekken met de assistent oncoloog omdat ik bevroor en niets opnam. Mijn vriendin noteerde alles keurig en vertelde me het daarna nog een keer. Mijn vriend kon gewoon naar zijn werk en het huishouden bestieren, ideaal.
 3. De eerste chemo krijg je een stootkuur, omdat je lichaam nog gezond is kun je nog veel aan. Schrik niet, die kuur/keer erna wordt veel beter (hadden ze me ook wel eens mogen vertellen, ik wilde na de eerste keer eigenlijk al niet meer)
 4. Artsen, verpleegsters zijn heel terughoudend, ze beloven niks. Nee, natuurlijk niet, anders kom jij twee dagen later briesend voor hun bureau staan (je wordt verbaal erg agressief, weetje nog?) dus ze zijn heeel voorzichtig. Mijn tip: geloof je eigen instinct.
 5. Ga voor je lichaam zorgen. Zowel innerlijk als uiterlijk. Ja, ik weet dat het duurder is, maar ga biologisch eten. Ik doe boodschappen bij zo’n landwinkel waar groeten en fruit onbespoten zijn. Ik geloof dat er veel pesticiden in voedsel zit, dus als je je lijf goed voedt, scheelt dat. Ook je huid goed verzorgen: kokosolie en vitamine E hield het bij mij soepel.
 6. Je slijmvliezen gaan verrot. Je neus – er komen hele brokken uit. Wat mij hielp was veel vitamine E of kokosolie op een wattenstaafje doen en in je neus smeren.
 7. Ik kreeg zweren in mn mond en een geslpeten tong, haleluja wat was dat een hel, maar het is verdwenen. GOUDEN tip: 2 x per dag duindoornbessen capsules en ik heb het niet meer gehad. Je mond na elke maaltijd spoelen met zout in water, kamillesan en je tanden heel goed schoonhouden met een ragertje. Tandpasta van Sensodine hielp bij mij het beste, daarna was het weg (2/3 chemo’s verder)
 8. Luister goed naar je lichaam. Wat heeft het nodig? Mijn smaak veranderde onwijs: ik wilde alleen maar bruine bonen, volkoren rijst en kip na mn chemo, soep kon ik niet eten, warme dranken ook niet. Heb een hele tijd gezonde smoothies gemaakt en met een rietje opgedronken omdat ik mn lichaam wilde voeden met extra groenten. Heeft geholpen hoor, alleen ga ik nu over mn nek als ik broccoli of selderij ruik.
 9. Ga naar een voedingsdeskundige (wordt vergoed) en leer wat je darmen goed kunnen verdragen. Ik kon geen melk verdragen dus ging aan de haver,- en sojamelk bijvoorbeeld.
 10. Beweeg, beweeg, beweeg. Blijf sporten. Ik mocht twee keer in de week bij de fysio sporten (wordt ook vergoed) en vond het heerlijk. Natuurlijk ik had soms helemaal geen zin, maar als ik er vandaan kwam, voelde ik me mentaal beter en sliep ik beter. Zelfs op de dag dat ik de chemo had gehad, ging ik nog met mijn zoon, vriend en hond een ronde lopen en liep ik al boerend door de straten. Je MOET in beweging komen, dat gif moet er uit en jouw lieve lijf moet daar de ruimte voor krijgen.
 11. Ga naar de medisch psycholoog (wordt ook vergoed). Wat heb ik daar veel van geleerd! De lieve man zei een paar rake dingen en gaf me tools. zat gewoon in een rouwproces, zei hij, ik moest afscheid nemen van mijn oude leven, mijn haar, mijn gezondheid enz. De tranen stroomden over m’n wangen en dat verdriet moest er gewoon uit. Krop niks op. Ik heb ook geleerd om me beter uit te spreken en te vertellen hoe het is, best een uitdaging voor iemand die graag die goede vrede bewaart. Maar ik merkte dat ze het thuis zelfs fijn vonden nu ik zo duidelijk was.
 12. Blijf lekker werken. Althans, doe wat goed voor jou voelt. Ik vind het heerlijk om halve dagen te werken want dan voel ik me geen patiënt. Gelukkig heb ik een ontzettend sympathieke werkgever die alle begrip toont, ik heb daar heel veel geluk mee en ik hoop zo dat jij dit ook hebt. Maar misschien ben je wel zelfstandige en moet je werken. Luister ook dan wat je aan kan en bewaak je plezier.
 13. Hoe vertel je het? Dat is voor iedereen persoonlijk. De een zegt het tegen niemand of alleen in zn naaste omgeving, de ander schrijft een blog 😉. Neem niemand iets kwalijk, iedereen doet het op haar manier. Besef ook dat je met weinig mensen contact hebt en je iedere keer hetzelfde verhaal moet vertellen. Nogmaals; voor iedereen is het anders, doe wat je wilt.
 14. Leer te mediteren. Iedere ochtend maakte ik deze reis door mn lichaam:

Perfect Health Visualization – YouTube

 1. Lees veel, het brengt je hoofd tot rust en het verrijkt je geest. Ik heb veel aan de Helende reis gehad, een waanzinnig boek: De helende reis, Brandon Bays | 9789022571835 | Boeken | bol.com en het geschenk. De helende reis, Brandon Bays | 9789022571835 | Boeken | bol.com
 2. Houd een dagboek bij. Gewoon in een schrift of de notities in je telefoon, maakt niet uit, schrijf dingen van je af. Mijn eigen boek Pluk je Geluk heeft me onwijs geholpen om dingen te verwerken, op een rijtje te zetten en een gezonde levensstijl neer te zetten. Pluk je Geluk, Esther Kreukniet | 9789463310154 | Boeken | bol.com
 3. Iedere chemo geeft andere bijwerkingen. Althans, dat is mijn ervaring. In het begin had ik erge diarree, daarna brandende voetzolen en kloven, zweren in m’n mond en tong, algehele malaise in mn lijf (grieperig gevoel), misselijkheid, overgeven, haaruitval enz. Het GOEDE nieuws is dat je iedere keer weer iets vind dat wel helpt en je lijf een bepaalde soort weerstand opbouwt. Ha! Je lijf is slim, maar je moet m helpen. Rondom je chemo mag je natuurlijk geen supplementen nemen, maar daarna wel. Hierbij mijn lijstje wat mijn lijf onwijs hielp:

Basis /iedere dag: een mulitvitamine, ijzer, magnesium, duindoorn membraan, vitamine C.

Hierbij mijn lijstje dat helpt tegen bepaalde dingen:

Biotin – tegen haaruitval

Zinc – tegen reuk en smaak verlies

Quercitin – voor extra energie

N.A.C. – tegen ontstekingen

Calcium – tegen je botten pijn

B12 – extra vitamine

D3 – dat kom je gewoon tekort als er geen zon is (ik zat in de winter)

Kijk uit dat je niet te veel neemt. Tegen misselijkheid helpt een colaatje trouwens goed, of kokosyoghurt met rode en blauwe besjes. Heet water met citroen (en bij sommige mensen gember) ook. Bij diarree: volkoren beschuitjes of geroosterde boterhammen. Ik verlangde enorm naar suiker en zoet, terwijl ik normaal van het hartige ben. Let op: suiker is een voedingsbodem voor kankercellen dus toen ik dat wist, skipte ik de chocola en taart voor druiven, mango en ander zoet fruit. I know, boring, maar probeer in ieder geval te minderen. Geen alcohol. Ik kreeg hartkloppingen van alcohol en spijt, niet goed voor m’n mentale gesteldheid. Heb ook 0:0 geprobeerd omdat ik dat eeuwige water zo zat werd en gin tonic was nog wel te “hachelen” net als prosecco 0.0. Maar voor de rest deed ik net of ik zwanger was, heb het ook niet gemist.

borstkanker tips

 1. Luister naar je lichaam, vertraag. Om de chemo goed te laten werken, om je lichaam de kans te geven om troep op te ruimen MOET je minimaal een uur per dag op de bank gaan liggen en lekker een beetje lezen, doezelen, mediteren of schrijven. Iets voor jezelf waarbij je lichaam tot rust komt. O ja hoor, ik ben ook wel eens een hele dag doorgegaan en daarna uiteten, maar dan moest ik 2 dagen bij komen. Dus wees wijs.
 2. Bezoek een orthomoleculair arts. Doe jezelf een lol. Hij/zij kan precies zien wat je lijf nodig hebt. Ik zei bij nr 16 luister naar je lijf, maar je kan niet alles weten. Mijn Orthomoleculair arts (tongbreker) heeft een fantastisch body scan apparaat die je meteen laat zien wat je nodig hebt en waar de energie lekt: Body Vitaalscan – De totale gezondheidscscan
 3. Pijnlijke tanden en kiezen. Ik heb vreselijk pijn in mn tanden en kiezen gehad maar gelukkig ging dat over met de juiste tandpasta: Sensodyne Rapid Relief – 2 X 75 ML- Tandpasta | bol.com, met zout spoelen en kamillosan.
 4. Wat mij zeker gered heeft is, mijn reddende engel, is Roos Plagge. Zij heeft me weer geleerd wat zelfliefde is, hoe ik mijn ziekte kon leren accepteren, hoe ik naar mezelf kon luisteren en hoe ik het leven kan omarmen. Ze leerde me nog beter naar mijn intuïtie te luisteren en mild te zijn voor mezelf, vol liefde en compassie. Bewust Zijn – Praktijk voor Natuurgeneeskunde en Coaching – Therapie en Coaching (praktijkbewust-zijn.nl) Ik heb de één op één coaching sessies met haar gedaan (kan ook gewoon online tijdens Corona) en zij is fenomenaal. Wordt ook vergoed via de verzekering en je doet jezelf tekort als je jezelf dit niet gunt. Je leert hoe je met andere om kunt gaan, het is gewoon een cadeautje voor jezelf en als de tijd rijp is ga ik zeker een boek schrijven met haar. Voor mooie geleidemeditaties kun je alvast hier kijken: Training in Bewust Zijn – Geleide meditaties (traininginbewust-zijn.nl)
 5. Geef jezelf mooie dingen, comfortabele dingen, dingen die je troosten. Een mooi huispak, lekker warme sokken, een mooi mutsje, ik kocht zelfs een Hermes sjaal! Kan mij het schelen, ik ben heel anders gaan denken en verwen mezelf veel meer.
 6. Koop allergischvrije make up en cremes. Na een heel lang onderzoek kwam ik bij Yves Rocher Nederland: Dé expert in Plantaardige Cosmetica® sinds 1959 (yves-rocher.nl) uit en die is ook nog lekker goedkoop! Twee vliegen in een klap, en het ruikt ook nog heerlijk. Clinique heeft ook een goede mascara, vegan nagellak bij de Hema en Essie en ik heb van die nepwimpers gekocht met zo’n magnetische eyeliner maar nog niet geprobeerd.

borstkanker

Ik denk dat dit even genoeg is, ik ben moe. Deze tips wilde ik met je delen en als jij gouden tips hebt, let me know! Ooit wil ik nog iets doen voor vrouwen met borstkanker maar ik weet nog niet wat, tips zijn welkom. Donderdag heb ik hopelijk mijn zesde chemo (en de laatste) en vermijd iedereen en alles op dit moment omdat ik niet verkouden wil worden of iets op wil lopen. Ja, borstkanker in tijden van Corona is extra zwaar, dus wees heel lief voor jezelf. En heb jj een vriendin met borstkanker? Wees lief, gewoon een luisterend oor en wat aandacht kan al heel fijn zijn.

 

Liefs, Esther Kreukniet

Borstkanker – de beste tips, do’s and don’ts

PS ik heb deze blog op 2021 gezet maar in werkelijkheid is het 14 maart 2022. Reden hiervoor is dat ik deze blog niet op de voorkant van mijn website wil hebben staan, ik ben zoveel meer dan borstkanker patiënt (zie nummer 12), ik hoop dat je dat begrijpt. Laat je hieronder even weten hoe je dit stukje vond en of je er iets aan had? Mail me op esther@writinggirl.nl en ik help je graag. Ik ga speciale boxen samenstellen voor kankerpatiënten om het leven iets aangenamer te maken en de opbrengst gaat uiteraard naar borstkankeronderzoek, watch me. Maar eerst herstellen…

 

 

Borstkanker, beste tips, do’s, dont’s, mentaal, fysiek, herstel. Kwaadaardige cellen, borstkanker in beide borsten, eiwit gedreven borstkanker, hormonale borstkanker, chem, bestralingen, operaties, werk, supplementen, medisch psycholoog, fysio,

Deel dit artikel:

« Terug naar overzicht