Begin vandaag nog aan je boek: 5 tips!

Geplaatst op 26 mei 2019

Er zijn schrijvers die binnen een half jaar een script op papier hebben of zelfs een geweldig boek (denk aan Camilla Lackberg of Simone van de Vlugt, enorm productieve schrijvers) alleen is dat niet voor iedereen weggelegd. Sterker nog, er zijn legio schrijvers die enorm uitstelgedrag vertonen en dat is natuurlijk niet de bedoeling. We vragen dan ook in ieder interview met een bekende schrijver hoe hij met de vervelende stemmetjes in z’n hoofd omgaat en wat goede tips zijn om daadwerkelijk te gaan schrijven.  Hier komen ze:

 

Tip 1: Pitch je boek in een zin.

 

Het boek van John Boyne, de jongen in de gestreepte pyama, heeft diepe indruk op me gemaakt omdat het concept zo duidelijk was. Het zoontje van een Duitse commandant raakt bevriend met een joods jongetje in het concentratiekamp. De reden waarom mijn boeken vaak zolang duren is omdat de boodschap niet helder is. Wat wil je vertellen? Waar wil je heen? En wat is de boodschap? Maak die eerst maar eens duidelijk voor jezelf, en denk na over je genre en doelgroep.

Tip 2: Reserveer tijd.

Discipline, toewijding en zin maken zijn ongeveer allemaal hetzelfde. Want je moet het wel doen, niemand doet het voor jou. Net zoals een atleet, zakenman of verpleegster iedere dag aan zijn of haar doel moet werken, zo moet jij ook iedere dag aan jouw doel (boek) werken.  Het is hard werken maar de beloning is ongeëvenaard groot. En voor mij zit dat niet in het vast hebben van dat boek met die mooie cover, maar juist in die flow komen en fantastische dingen schrijven, heerlijk. Probeer dat iedere dag te doen en ruim daar tijd voor in. ’s Morgens voor je werk, ’s avonds voor het slapen gaan, maar neem ruim anderhalf uur de tijd om te schrijven, al is het maar een zin . Stel je doel niet te hoog, dan wordt het weer frustrerend, bepaal goed wat bij jou past. (een dag per week schrijven of iedere dag een uur).

 

Tip 3: Schrijf je personages uit.

Je personage moet zich vormen. Mijn tip is om eerst helemaal het personage uit te schrijven met de uiterlijke en innerlijke kenmerken en geef je personage een stem. Waarom doet hij/zij dit? En waarom? Hoe zou hij/zij reageren in een situatie en past dat bij hem/haar? Het is diepe research maar erg leuk, want je creëert je personage, het gaat leven en je gaat er zelfs een klein beetje van houden.

Tip 4: doe inspiratie op.

Zelfs als je halverwege je boek bent, kan het geen kwaad om een goede Netflixserie of film te kijken, een ander boek te lezen of een verhaal te ontdekken in de krant of op het nieuws. Alles inspireert en zelfs het kleinste idee kun je meenemen in je boek waardoor het diepere lagen krijgt. Probeer je wel aan de hoofdlijnen te houden tenzij dit verhaal je aan een unieke nieuwe twist helpt.

 

Tip 5:  Deel het met anderen of vind een goede coach.

Praat erover, houd het niet allemaal vast in je hoofd. Mijn ervaring is dat je zelf je blinde vlekken niet ziet, een ander positieve maar hopelijk ook kritische feedback geeft en het verhaal nog meer doordacht wordt. Daarom is het natuurlijk zo fijn als je een goede redacteur bij je uitgeverij hebt of als je er zelf een vindt. Ik liep vast met mijn boek en had veel twijfels over bepaalde zaken totdat ik mezelf voornam een goede mentor te vinden die me zou helpen en verbeteren. Je bent nooit te oude om te leren en het is fijn om te sparren met een goede coach.

 

Hieronder nog wat fijne tools die je op weg kunnen helpen met schrijven:

 

Bestseller Sloane Stationary

Pen Dr Grip

Rhodia Goal book

Deel dit artikel:

« Terug naar overzicht