Beauty and Brains in de Vastgoed Sector!

Geplaatst op 25 juni 2015

Inspiration business interview Kim Wijers, Ficaria Vastgoed Beheer.

Let us introduce you….

MDL11329-1Kim Wijers, jong, ondernemend, sociaal, en snel runt sinds 2009 haar eigen bedrijf Ficaria, beheerders in Vastgoed.  Beauty and brains dus in de keiharde mannenwereld van de vastgoedsector én genomineerd als Zakenvrouw 2015 in regio  Albrandswaard, Barendrecht en Ridderkerk. Ze is begonnen als secretaresse, razendsnel opgeklommen in de makelaardij en diploma’s gehaald om vervolgens haar eigen bedrijf te starten – omdat ze gelooft dat ze als vrouw iets extra’s kan toevoegen. Een powervrouw die vindt dat ze buiten haar comfortzone moet durven treden – en daar houden we van bij Writing Girl. Lees hier het inspirerende interview met deze ondernemende dame vol zakelijke tips uit het dagelijkse leven: doe er je voordeel mee!

Je beweegt je in de mannenwereld van de vastgoedsector – wat doe je precies op een dag? Elke dag is anders binnen in mijn functie, ook mijn medewerkster Samanta Kuiper kan dit beamen. We houden ons bezig met het financiële beheer, dit betekent factureren/aanmanen/deurwaarders/betaalonderhandelingen uitvoeren. Het technische beheer houdt in het inplannen van het dagelijkse en jaarlijkse onderhoud, klachtbehandelingen/keuren van de panden en alles dat daar bij komt kijken. De commerciële afdeling is wel het meeste mijn ding en vind ik het leukst om te doen. Dit houdt in het contact met de klanten en de contractbeheersing van de huurders.foto

Je moet van alle markten thuis zijn en snel schakelen – hoe houdt je het overzicht? Om het overzicht te behouden, maak ik dagelijks een ‘things to do’ lijst. Daarnaast gebeuren er heel veel ad hoc dingen op een dag, waardoor je continu moet schakelen. Dit maakt het werk erg veelzijdig en uitdagend. Mijn assistente Samanta is een goede backoffice en ondersteuning, die veel dingen uit handen neemt, zoals het inplannen van het onderhoud, agenda beheer, correspondentie, contact met nutsbedrijven, versturen van herinneringen en aanmaningen. Zo iemand is onmisbaar in het beheer.

Ben je altijd een ondernemend type geweest en wist je  altijd wel dat je voor jezelf wilde beginnen? In 2009 ben ik voor mezelf begonnen. Ik wilde meer, haalde geen voldoening meer uit mijn werk en vond dat de tijd rijp was om voor mezelf te beginnen. De verantwoording en daarbij de vrijheid, zelf je tijd inplannen is geheel aan mij besteed, ik zou nu niet meer voor een baas kunnen werken.

En wat vindt jij belangrijker – opleiding of ervaring? Werkervaring vind ik belangrijker. Een goede vooropleiding als secretaresse is prettig. Het kunnen omgaan met een computer, taalkundig sterk zijn, telefoontjes beantwoorden is natuurlijk een basis die je moet hebben. Ook is mijn SVM Nivo Makelaarsopleiding niet overbodig geweest, om me meer te verdiepen in het opstellen van overeenkomsten, allonges enzovoorts. Je spreekt meer de taal van het vastgoed hierdoor – echter leer je nooit zoveel op school als in de praktijk. Belangrijk is wel om aangesloten te blijven bij vastgoedgroepen, linken leggen tussen panden, partijen om op de hoogte te blijven en connected te zijn.

Preview Document

Wat is jouw persoonlijke kracht? Mijn persoonlijke kracht is persoonlijke aandacht voor klanten, huurders, leveranciers. Het maakt niet uit wie er bij ons op bezoek komt, iedereen is welkom in ons laagdrempelige nieuwbouwpand aan de Augustapolder 64 in Barendrecht. Of het nu een eigenaar is in een Maserati of een monteur in een werkbus, ik behandel iedereen hetzelfde en serieus.

En hoe werf je klanten of potentiële huurders? Mijn tip om nieuwe klanten te werven is naamsbekendheid te genereren en vertrouwen te krijgen bij bestaande opdrachtgevers, zodat zij mij weer kunnen aanbevelen aan derden. Ik moet het niet hebben van eenmalige opdrachten, maar van langdurig opgebouwde relaties en daar moet je tijd insteken.

 Wat leg jij contractueel altijd vast en hoe belangrijk is dat in jouw branche? Contractueel worden de beheerovereenkomsten met de beleggers/eigenaren vastgelegd, tevens zijn huurcontracten in onze wereld natuurlijk ook van groot belang. Ook onderhoudscontracten worden vastgelegd met leveranciers. Kortom er is veel wat in ons beroep wordt vastgelegd d.m.v. contracten en ik zit er altijd bovenop om te zorgen dat alles goed geregeld is en vooral duidelijk en transparant.

En wat doe je met lastige huurders of huurders die niet tijdig betalen? Ik kom uiteraard weleens lastige huurders tegen, meestal als ze in de problemen komen, vinden ze mij vaak een lastige schakel. Ik vraag om de huurbetaling en ik zit ze maandelijks op hun nek. Ik probeer begrip te tonen voor de situatie, maar op een gegeven moment is de maat vol en zal er een deurwaarder worden ingeschakeld.

Hoe blijf jij op je werkgebied op de hoogte van je vak? Door seminars te volgen en diverse vastgoed bijeenkomsten bij te wonen blijf ik op de hoogte. Ook door me in te lezen op materie, via bijv. het  vastgoedjournaal, wat ik wekelijks per email ontvang of andere vak- en/of nieuwsbladen.

Als zelfstandige moet je alles doen, van facturatie tot oplevering van je projecten – hoe organiseer je dat? Ik probeer mijn dagen en afspraken zo economisch mogelijk in te plannen. Dit houdt in dat ik eerst vaak op kantoor alle administratieve dingen doe of aan Samanta geef en vervolgens naar afspraken ga.Ik probeer hierin dagelijks wel een goede verhouding te vinden, waardoor ik me op allebei de gebieden volledig kan  storten.

Vindt jij netwerken voor je beroep / opdrachten nou handig of wordt het overschat? Als beheerder haal je bij een borrel geen opdrachten binnen. Ik bezoek ze wel regelmatig voor de naamsbekendheid, maar zoals al eerder vermeld, moet er een vertrouwensband worden opgebouwd en dit kost tijd.

Je bent genomineerd voor Zakenvrouw van je regio – wat heeft die nominatie voor je bedrijf betekent? De nominatie van de BAR zakenvrouw heeft ongeveer 3 maanden in beslag genomen. Waaronder er een jurygesprek heeft plaatsgevonden, een bedrijfsbezoek door de jury, een radio-opname en stemrondes. Wat me gebracht heeft is de bewustwording van Social Media. Mijn website is up to date en ik heb me meer verdiept in het Maatschappelijk aspect, waaronder sponsordoeleinden. Concreet heeft het me meer naamsbekendheid opgebracht.

 Wat kan jij niet missen onder werk tijd? Wat ik niet kan missen onder werktijd is mijn internetverbinding. Zonder deze verbinding zijn we onthand – geen email, google, bankgegevens etc. Een ramp!

Wat maakt jou werk zo leuk en hoe houd jij je werk leuk voor jezelf? Door de afwisseling in mijn werk blijft het leuk. Combinatie binnen en buitendienst maakt het zo afwisselend, je weet nooit van te voren wat er gaat gebeuren. De ene keer ben ik heel netjes, de andere keer casual gekleed. De ene dag afspraken met een bankdirecteur of DGA, de andere dag met leveranciers om de tafel – nooit een saaie dag!

Wat zijn nog je tekortkomingen en waar werk je aan? De uitdaging momenteel is om alleen maar goede huurders te hebben in de panden, die ik beheer. Alle huren op tijd binnen te hebben en de klant zo tevreden mogelijk te hebben en houden. Ook wil ik alle leegstaande panden gevuld zien in onze beheersportefeuille. Hiervoor arrangeer regelmatig overleggen met makelaars en eigenaren erbij. Om een plan van aanpak voor de verhuur te bespreken.

Van welke les (en van wie was dat) heb jij het meest geleerd en wil je delen met de writing girls? Helaas is niemand te vertrouwen!

Wat zou jij graag willen bereiken in je werk? Ik hoop een goeddraaiend bedrijf te behouden, met misschien nog wel 1 of 2 medewerkers erbij.

 Waar haal jij je inspiratie vandaan? Ik heb o.a. inspiratie opgedaan bij de projectontwikkelaar, waar ik ben begonnen. Hij heeft me de kneepjes van het vak geleerd en me enthousiast gemaakt over het vastgoed. Inmiddels heb ik met vele klanten een leuke band en inspiratie genoeg.

Heb je een gouden tip qua organisatie voor de werkende medemens? Kwaliteit is belangrijker dan kwantiteit. Hier behoud je de klanten mee. Ik kom altijd na wat ik heb beloofd en behandel mensen, zoals ik zelf ook graag behandeld zou willen worden.

Als laatste! Je favoriete product waar je niet zonder kan als zakenvrouw van 2014/2015? Mijn Mobile Charger! Ik kan niet zonder mijn telefoon en ben de hele dag onderweg en online.

 

https://writinggirl.nl/product/back-it-up-mobile-charger/ vind ik een handige tool, omdat ik mijn telefoon zo vaak gebruik, dat ik niet zonder batterij wil zitten.

mobilechargers_both_onphones-800x800 supercute_heart_mobilecharger-200x200 colorblock_neon_mobile_charger-200x200

Voor meer informatie over Ficaria, kan de website bezocht worden www.ficaria.nl

 

Preview Document      foto

Deel dit artikel:

« Terug naar overzicht