Ascona – where Italia meets Switserland….

Geplaatst op 17 juni 2019

Ascona is de laagst gelegen plaats van Zwitserland. Het stadje ligt op 196 meter boven zeeniveau aan de noordelijke oever van een inham van het Lago Maggiore. Ascona is beroemd vanwege haar oude binnenstad, de Zuid-Europese meer promenade met de vele terrassen en het milde klimaat.Maar voor mij is het een thuiskomen, een weerzien van familie en vrienden, een bron aan gezelligheid en inspiratie – want in Ascona komen la bella Italia en het degelijke Zwitzerland samen.

In het oude stadscentrum van Ascona, Borgo, ligt de bezienswaardige kerk San Pietro e Paolo, een zuilenbasiliek uit de zestiende eeuw, wiens hoge klokkentoren het symbool van dit vakantieoord is. De vele steegjes in de oude binnenstad leiden allemaal naar de autovrije meerpromenade met zijn gezellige terrasjes.

Boven Ascona ligt de Monte Verità, de Berg van de Waarheid. Hier stichtten andersdenkenden aan het begin van de twintigste eeuw een kolonie, die beroemdheden van over de hele wereld aantrok. Tegenwoordig worden op de berg colleges gegeven door de universiteiten van Luzern en Zürich en toont een museum de geschiedenis van de alternatieve kolonie en zijn grondleggers.

IMG_5655

– Zomer

Tegenwoordig biedt het vakantieoord Ascona vlakbij Locarno een mooie 18-holes-golfbaan, tennisbanen, elegante boetiekjes om te winkelen, een royaal strandbad het Lido, hotels van stand en veel uitstekende restaurants, mooie wandelingen in het groen, surfen, zeilen en andere takken van watersport evenals boottochten op het Lago Maggiore. De prachtige, ruige natuur van de nabijgelegen Tessiner zijdalen, zoals het Maggiatal en het Centovalli, biedt veel mogelijkheden voor uitstapjes, wandel- en mountainbiketochten.

IMG_5649– Highlights

  • Oude binnenstad Borgo – mooie oude binnenstad van Ascona rond de San Pietro e Paolo-kerk, kunstmuseum met schilderijen van kunstenaars die hier tijdelijk hebben gewoond (Jawlensky, Werefkin, Klee). Maggiatal – natuurlijk rivierenlandschap, uitgestrekte wandelpaden in het oorspronkelijke Tessiner zijdal met bijna 40 bergmeren en een rijke flora en fauna.
  • Brissago-eilanden – bezienswaardige bestemming voor een uitstapje met een beschouwelijk boottochtje, 1500 plantensoorten gedijen hier dankzij het zuidelijke klimaat. Centovalli – tussen Domodossola en Locarno ligt het betoverende dal van de «100 dalen» met diepe ravijnen, watervallen, kastanjebossen en schilderachtige dorpjes, toegankelijk door een smalspoor. Treinverbinding met overstappen naar Brig in het Wallis. Ronco sopra Ascona – een van de gewildste plekken boven het Lago Maggiore met betoverend panorama op meer en bergen, een schilderachtig trappad met meer dan 800 treden loopt naar de oever van het meer.


– Top Events

  • Carnaval in Ascona – met grote risottomaaltijd, typische worsten (luganighe) en wijn (februari).
  • Internationale cameliashow Locarno – feest rond de roze bloesem met meer dan 300 soorten van de mooie theeplant (maart). JazzAscona, New Orleans & Classics – grootste Europese festival van de traditionele jazz met 250 kunstenaars en 200 concerten (juni). Internationaal festival der straatkunstenaars – de straten van Ascona worden een podium voor toneelspelers, komedianten, dansers, jongleurs, evenwichtskunstenaars, vuurvreters, musici en clowns (juni). Settimane Musicali di Ascona (muziekfeestweken) – aan tradities rijk festival van klassieke muziek – (augustus tot oktober). Kastanjefeest Ascona – kastanjes, merlot, volksmuziek en dolce far niente in een lekker herfstzonnetje (oktober).

– To do:

  • Een fiets huren en dan lekker een stuk fietsen door de achteraf straatjes en leuke sluip weggetjes naar de golfbaan. Onderweg kom je een klein haventje tegen, een speeltuin, een groot zwembad en allerlei soorten mensen die hiken, wandelen of flaneren. Beach Lounge. Voor een avondje flirten en feesten komt heel lokaal en internationaal Ascona hier samen. DJ’s, lekkere muziek, mooie mensen en met een prachtige tuin om….sterren te kijken 😉 http://beachascona.ch Nostrana! Voor de beste pizza en de allerlekkerste spaghetti bolo! Met echte Italiaanse obers voor het Sporano gevoel, gigantische houtoven, gezellige drukte  en een groot terras. Midden op de piazza. Drómen doe ik er van….en mijn zoon ook…. Iets verder maar zekr de moeite waard: het kip restaurant Grotto Broginni. De allerbeste kip ter wereld, we (althans mijn broer Paul, de kip master) hebben er een hele studie van gemaakt. Nergens ter wereld zo lekkere kip gegeten, ook hier droom ik weer van…. (of beter: schiet ik wakker van 😉 Vooral het uit Bergen gehouwen terras buiten ademt een unieke sfeer uit. http://www.ristoranti-ff.ch/broggini.htm Seven Ascona is legendarisch! Met een luxe Seven, Sea Lounge Seven, Easy Seven, Asia Seven, Enoteca Seven, kom je de Seven vanzelf tegen in Ascona! De eigenaar is de eigenzinnige Stefan Breur die ‘s zomers en winters op zijn blote voeten loopt en zijn sporen eerder verzilverd heeft als succesvol zakenman. Seven is een prachtig concept en heeft ook zaken in Lugano en Zermatt. Remax Ascona wordt bestierd door twee Hollanders en is zeker de moeite waard om even een bezoekje aan te brengen, als is het alleen maar voor de Hollandse gastvrijheid.  www.remax-ascona.ch

31st JazzAscona

Ascona, 25.06 – 04.07.2015

Moon and Stars

Locarno, 08-18.07.2015

Bron informative My Switserland

Geschreven door: Esther Kreukniet

Deel dit artikel:

« Terug naar overzicht