5 super tips om intuïtief te schrijven met een kaartendeck

Geplaatst op 05 november 2021

5 super tips om intuïtief te schrijven met een kaartendeck

 

Trek jij weleens een kaartje uit een kaartendeck? En wat doe je er vervolgens mee? Laat je de boodschap tot je doordringen en leg je het kaartje dan weer weg om tot de orde van de dag over te gaan? Zonde! Want schrijven aan de hand van het kaartje kan veel inzichten opleveren.


Daarom heeft schrijfcoach Eveline Broekhuizen de kracht van kaartjes gecombineerd met inspirerende schrijfoefeningen in het kaartendeck ‘De moed om te schrijven’. Eveline deelt 5 tips om intuïtief te schrijven met een kaartendeck:

1. Noteer associaties

Denk niet na over hoe je moet beginnen met schrijven, want met zulke gedachten is de kans groot dat je vastloopt. In plaats daarvan hoef je alleen maar de kaarten te schudden en er één op gevoel uit te kiezen. Lees de quote op de voorkant. Wat roept die bij je op? Noteer je associaties in een woordspin.

2. Doe aan freewriten

Ga telkens een laag dieper. Begin met tien minuten freewriten* over de quote en lees daarna pas de bijbehorende tekst in het inspiratieboek. Komt die tekst overeen met jouw notities of juist niet? Welke inzichten levert dit op? Doe dan de schrijfoefening om nog een laag dieper te gaan.

3. Gebruik thema’s

Doe een kaartlegging: trek meerdere kaarten aan de hand van een vraag of een thema. Bijvoorbeeld: verlangen, obstakel en kracht. Neem de vraag ‘waar verlang ik ten diepste naar’ in gedachten, trek een kaartje en leg deze met de tekst naar beneden voor je neer. Doe hetzelfde met de vragen ‘wat houdt mij tegen’ en ‘wat is mijn verborgen kracht’. Draai de kaartjes dan om en ga freewriten over wat deze antwoorden voor jou betekenen.

4. Maak er jouw schrijftijd van

Maak een ritueel van het trekken van een kaartje. Zo kom je in de stemming om te schrijven en kun je makkelijker contact maken met je intuïtie. Steek een kaars aan, zet een inspirerend muziekje op of beluister een meditatie en pak je mooiste pen en notitieboekje. Dit helpt om jouw ‘heilige schrijftijd’ te bewaken.

5. Zorg voor routine

Maak van dit ritueel een routine door het elke dag, elke week of elke maand te herhalen. Het brein houdt van een vaste routine. Dus zodra je het kaartendeck pakt, weten je hersenen al: we gaan weer schrijven. Zo raak je een stuk minder snel afgeleid en is uitstelgedrag verleden tijd!

Eveline Broekhuizen is schrijfcoach. Ze heeft twaalf jaar ervaring in het boekenvak en begeleidt coaches en ervaringsdeskundigen met het schrijven van hun boek. Het kaartendeck ‘De moed om te schrijven’ is verkrijgbaar via haar website.

Kaartendeck voor schrijfinspiratie Kaartendeck voor schrijfinspiratie

* Freewriten houdt in dat je:
•    10 minuten met de hand gaat schrijven
•    je niet druk maakt om spelling, opbouw of logica
•    het alleen belangrijk vindt dat je blijft schrijven
•    als je niks meer weet te schrijven, gewoon noteert ‘ik weet niks meer’ en nieuwsgierig blijft naar wat er daarna komt

Service

Deel dit artikel:

« Terug naar overzicht